НАП и КФН опровергаха лъжите на свидетеля на Мая Манолова

0
3902
Светослав Илчовски

Междувременно замесените в скандала се съдят за милиони

Няма нарушения при „Градус“, констатирали държавните институции година след като бизнесменът Светослав Илчовски се оказа първа новина с твърдения пред Комисията „Мая Манолова“ за преплитане между власт и бизнес. Пред благосклонните погледи на партията на Манолова, ИТН и ДБ тогава Илчовски изговори зашеметяващи обвинения за близки връзки между негови бизнес конкуренти и Бойко Борисов, кюлчета, борсови манипулации, фиктивни обороти, изнасилвания в затвора и дори обвини млада жена, че е снимала спящия Бойко Борисов, припомня Tribune.

Според „свидетелския разказ” на Илчовски пословичните кюлчета, чието съществуване беше отхвърлено от разследващите органи, били подарени на Бойко Борисов от производител на пилета и собственик на мини. Земеделецът разказа още, че като истински „мъжкар и националист” е изслушал разказа на проститутката-плеймейтка „с детенце”, която е прибрала 5000 лв., за да снима чекмеджетата на Борисов. Той подчерта, че нейното име не бива да се споменава.

Въпреки обещанието за предоставяне на доказателства скандалното изявление на земеделеца в парламента завърши единствено със закана, че такива ще бъдат показани, но друг път. По думите на Илчовски той е бил заведен на крака при самия Бойко Борисов, който още на първата им среща е решил да си излее душата и дори му пускал клипчета, показващи сексуални издевателства срещу друг бизнесмен в затвора. Разбира се, думите на „свидетеля” не бяха подкрепени с никакви доказателства.

Впоследствие се разбра, че бизнесменът с пилетата е собственикът на „Градус“ Иван Ангелов. Проверките от верните на новата власт НАП и КФН пък удариха на камък.

„Точно една година след безпрецедентната политическа атака срещу „Градус“ АД, отправена от най-високата трибуна на българския парламент, държим да ви информираме за резултатите от проверките на компетентните държавни органи“, обявиха от кампанията.

Заключението на Комисията за финансов надзор е, че „не са установени нарушения на приложимите към дейността на „Градус“ АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисията за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им. Паралелно с проверката на Комисията по финансов надзор, през последната една година в дружествата от групата на „Градус“ бяха извършени проверки и от Националната агенция по приходите, където не са установени съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните компании. Констатирани са несъществени нарушения, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното“, гласи съобщението.

„Надяваме се, със същата строгост и ентусиазъм, държавните институции да преследват тези, които посредством спекулации ощетиха акционерите на компанията с милиони левове. Призоваваме в бъдеще българският парламент да не се използва като трибуна за непроверени и лъжливи твърдения, а да бъде дом и при пример за законността в страната! В тази връзка „Градус“ АД информира, че както досега, така и в бъдеще, ще използва всички законови средства да защитава интересите на своите акционери, както по съдебен път, така и чрез сезиране на компетентни органи при случаи, в които лица ощетяват нашите акционери и уронват престижа на компанията!“, завършват те.