Напрежение в коалицията: БСП срещу Кирил Петков заради АЕЦ „Белене“

0
148
аец белене
АЕЦ Белене

Социалистите го призоваха да се придържа към споразумението, което не изключва строителството на нова атомна централа

Изпълнителното бюро на БСП рано тази сутрин излезе с позиция по повод неколкократните публичните изяви на Кирил Петков за изграждането на АЕЦ „Белене“. Социалистите призоваха коалиционни си партньори да се придържат стриктно към текста на подписаното помежду им споразумение.

„Изхождайки от подписаното споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на споразумението. Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане. Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“, пишат от Изпълнителното бюро.

В една от последните изяви по темата Кирил Петков даде да се разбере, че няма да се строи „Белене“, а ще се мисли за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“. Пред бТВ той нарече проекта „локва“ и обясни, че „Мариците“ ще бъдат запазени.