Наши сънародници от Северна Македония: Не можем да се откажем от това, че дядовците ни бяха българи

0
145
Снимка: Президентство

Представители на сдружения се срещнаха с Радев

Ние не можем да се откажем от това, че нашите дядовци бяха българи, не трябва да се очаква да се откажем и от това, че нашите деца са българи, заяви Петър Колев, председател на ПП „Граждански демократичен съюз“, на среща на наши сънародници от Северна Македония при президента Румен Радев. Тя се състоя по инициатива на политическа партия „Граждански демократичен съюз“ (ГДС), сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля, „Трибуна“ – Прилеп, „Македонско-българско приятелство“ – Скопие, „Коридор 8“ – Скопие, „Интеракция“ – Охрид, „Единство“ – Кочани, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Колев посочи, че организациите настояват за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и за сериозна борба срещу езика на омразата в учебниците, но и в политическия и обществен живот на РСМ.

„Ние ще направим всичко възможно по силите си да подсигурим на нашите деца нормално и европейско бъдеще в собствената им страна – РСМ, като част от българския народ“, заяви Петър Колев.

Той настоя за промяна на учебното съдържание, отразяващо историческата истина, защото бъдещите поколения ще градят отношенията си на базата на съзнание, създадено от образователния процес.

Петър Колев посочи, че организациите ще имат срещи и с представители на правителството и на Народното събрание. „Ние сме в София, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания“, посочи гостът. Той благодари за категоричната подкрепа от страна на президентската институция.

Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми между Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние в никакъв случай не искаме и затова настоявам категорично за ясни гаранции, каза Радев.

Президентът подчерта необходимостта македонските българи да са пълноправни граждани и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония.

По време на срещата беше обсъден процесът по придобиване на българско гражданство, възможностите за задълбочаване на културния обмен между България и Северна Македония, както и проблемите, пред които са изправени македонските българи.