НАТО изпраща нови военни сили в Източна Европа

0
74
Снимка: архив

НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса, обясни в изявление генералният секретар Йенс Столтенберг

Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства, съобщиха от алианса, цитирани от АФП.

„НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност“, обясни в изявление генералният секретар Йенс Столтенберг.

От Алианса изтъкнаха решенията от последните дни на Дания да изпрати фрегата и военни самолети в Балтика, Испания да засили разполагането на военноморски сили, а Нидерландия да разположи кораб и сухопътни части в готовност от своите сили за бързо реагиране.

В съобщението от НАТО се отбелязва, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., НАТО е увеличило присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

„Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия алианс. Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО“, се уточнява в съобщението.

Предложенията на съюзниците в Алианса, които бяха направени през последните дни са: Дания да изпрати фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F-16 в Литва; Испания да изпрати кораби, като обмисля да изпрати изтребители в България; Франция заявява, че е готова да разположи свои сили в Румъния; Нидерландия да изпрати два изтребителя F-35 в България, като поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили; САЩ пък проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на източния фланг на Алианса.

Що се отнася до ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия у нас се очаква днес Министерският съвет да вземе решение.