Не сме приемали нови задължения във връзка с приемането ни в Шенген, заяви премиерът в парламента

0
25
Снимка: архив

Не са обсъждани никакви бройки на бежанци, увери Денков в остър спор с Костадинов

Въпрос, свързан с опасността „България да бъде наводнена“ от нелегални мигранти, доведе до размяна на обвинения между лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и премиера Николай Денков по време на парламентарния блиц контрол.

„Бяха смесени истини с лъжи. Бяха казани 2 лъжи“, настоя Денков след острата атака от Костадинов. И подчерта, че по темата се спазва Дъблинското споразумение. То било подписано от правителство с мандат на БСП през 2007 г., а промяната през 2013 г. била подкрепена пак от правителство с мандат на БСП. Наложи се Костадинов да го смъмри, че не е прочел – 2007 г. кабинетът бил с мандат на настоящите им коалиционни партньори от ДПС.

„При влизането в Шенген правителството не е приемало друго задължение освен да реагира доста бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение – по скоростта, с която се обработват молбите“, настоя Денков.

„Не са обсъждани никакви бройки. Както е работило до сега Дъблинското споразумение, така и ще продължи, докато не бъде приета неговата промяна. Всичко, което е договорено досега по отношение на Шенген, е същото като сега съществуващото споразумение и то не е променяно от 2013 г. Другото са внушения, за да бъдат уплашени хората“, продължи да твърди премиерът.

Костадинов заяви, че хората, които били написали на Денков какво да говори, му били оставили „вратичка да се изплъзва“: „стриктно прилагане на Дъблинския регламент“.

Лидерът на „Възраждане“ изтъкна, че и досега това споразумение не е спазвано от България, за да не се напълним с мигранти. Самите европейски държави не го правели и си подхвърляли нелегалните мигранти като топка за пинг-понг и никой не искал да ги регистрира на своя територия. „Това е опасно – ако вкарваме всеки от тях тук задължително, ние след 7-8 г. ще сме с повече чужденци, отколкото с български граждани, предвид демографския срив“, заяви Костадинов.

Това, с което плашите хората не се случва и няма да се случи, настоя премиерът Денков.