Борисов: С Ердоган имаме уговорка за бежанците и той я спазва. Ако почнат за хвърлят жени и деца по оградата, ни армия, ни ограда ще ни спасят

0
96
Снимка: архив

Ще помоля колегите от Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки към Турция, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо, заяви премиерът

С турския президент Ердоган имаме ясна уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Сливен, предаде репортер на радио „Фокус“. Министър-председателят отчете, че нито лагери, нито ограда, нито каквито и да мерки могат да спрат мигрантите. „Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери“, каза още Борисов. Той отново обърна внимание, че нито огради, нито армия може да ни спаси. „Ако са жени и деца? Хайде, ако са мъже, иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни“, каза Борисов.

България трябва да направи няколко неща заради кризата в Сирия, и може би страната ни е единствената, която вече ги е направила, заяви Борисов.

По думите му най- важното е споразумението на ЕС с Турция да работи, и това е позицията на нашата страна. „Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо 4 млн. бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа“, заяви премиерът. „Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за щастие след това, президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че лично аз съм бил причината, но съм съдействал“, допълни още Борисов. Премиерът заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък в Брюксел.