Невероятен резил! Ген. Владимиров: Уволних от НСО сегашния шеф на комисията за контрол над службите за връзки с подземния свят

0
3405
Светлин Стоянов и ген. Димитър Владимиров

Като служител на службата настоящият депутат от ИНТ е заработвал като авангард на Боби Цанков, твърди бившият началник на НСО.

Видях го да гледа безучастно агресията срещу жената и децата на бул. „Ситняково“ по време на протеста, беше се опрял на капака на колата им, казва генералът

Епицентър.бг

Ген. Владимиров разкрива скандален факт – председателят на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС-та и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Светлин Костов Митев е работил в НСО и е бил уволнен дисциплинарно от ген. Владимиров за връзки с подземния свят. Той е сменил фамилията и днес вече се подвизава като Светлин Стоянов. Работил е като авангард на Боби Цанков. Очевидно това не е ставало безплатно. Затова си отиде от службата…

– Ген. Владимиров, познавате ли председателя на новата парламентарна Комисия за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС-та, тъй като във визитката му е отбелязано, че до 2004 година, тоест по ваше време, е бил офицер от НСО?

– Да, познавам го. Казва се Светлин Костов Митев и беше уволнен дисциплинарно от ген. Владимиров, тоест от мен, за връзки с подземния свят. Много „добре“ звучи институции и началници с достойнство и професионален опит да дават отчет пред председател на комисия, който не е напуснал доброволно службата.

– Но как така?! Според официалните източници фамилията на председателя на комисията е Стоянов?!

– Да, да не говорим, че вече е Стоянов. Сигурно си е сменил фамилията. Аз го виждах и по време на протестите. Сега някои се хвалят, че той бил охранявал посолствата на Франция, на Саудитска Арабия. Голямо „постижение“! Това е елементарна работа, която я вършат и други частни фирми.

Чух, че Митев/Стоянов бил казал, че е бил в НСО, но напуснал по свое искане. Няма такова нещо. Аз подписах заповедта за уволнение.

– Казвате, че сте го видели на кадри от протестите. Къде? Протестиращ ли беше?

– Видях го около жената със случая с автомобила на „Ситняково“. Беше се подпрял на багажника на колата. Може ли да позволиш да малтретират жена и деца в кола?! Не че тя е била права да се врязва в протестиращите, но ако си истински мъж, ще предотвратиш агресията срещу жена и деца. А той наблюдаваше обстановката безучастно.

– В официалния сайт на „Има такъв народ“ е отбелязано, че от 1996 до 2004 година е бил служител на НСО. Но какво означава „връзки с подземния свят“?

– Имаше връзки с Боби Цанков. Цанков беше криминално проявен, мошеник и лека му пръст, не искам да говоря за починали хора, но той не го криеше това.

Заради Боби Цанков и Ваня Червенкова през 2004 година и аз си подадох оставката, тъй като те били най-големите мафиоти на България. Това беше теза, която защитаваше тогавашният президент Георги Първанов – че били най-големите мафиоти. И аз си подадох оставката, защото видях, че с такива хора не може да се работи. Бях огорчен затова, че честните хора в тази държава не ги уважат толкова, колкото играчите и тези, които се обогатяват от властта.

– Какви отношения е имал Светлин Стоянов с Боби Цанков? Какво е работил за него?

– Работил е като авангард. Човек, който отива там, където е отивал Цанков. Тези, които служат като авангард, се пращат предварително при посещения на дадени места, ангажиране на хотели и т.н.

Безспорно установихме факта, че Стоянов е отивал в хотел „Хранков“ и е запазвал апартаменти на Боби Цанков. Очевидно това не е ставало безплатно. Затова си отиде от службата. При мен хора, които имаха връзки с подземния свят или с хора отвън, своевременно бяха уволнявани. Над 40-50 човека съм уволнил по тази причина и не съм правил компромиси. И на Стоянов не направих компромис.

След мен е направил опит да се върне в НСО, която по негови думи бил напуснал доброволно. Интересно защо тогава е търсил позиции, за да се върне обратно на работа?

През годините не съм се интересувал от него, но изведнъж ми направи впечатление, че като председател на комисията отговаря за специалните служби. Разбирате ли какво унижение е това за хората, които в момента са началници на НСО, на ДАНС, на разузнаването!

– Вчера директорът на НСО трябваше да отговаря пред комисията, на която той е председател. Какво работеше Стоянов, докато бе в службата за охрана?

– Той работеше във втората кола при Иван Костов и след това беше в масови мероприятия като човек, който отговаря за предварителното посещение на охраняемите лица. Но той си пренесе тези функции към Боби Цанков… Установихме го това. И не го е правил заради черните очи на Цанков.

– Според вас Светлин Стоянов трябва ли да бъде оттеглен като председател на комисията?

– Не решавам аз тези въпроси. Доказателствата са, че е скрил информация. Нека видят какви хора слагат и те на възлови места. Нали са моралисти, от „Има такъв народ“ повдигнаха въпроса за гражданството на министър Петков.

/интервюто е публикувано със съкращения – бел. ред./

– – –

Димитър Владимиров е началник на Националната служба за охрана (НСО) от 21 февруари 1992 г. до 5 юни 2004.

През 1992 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор, а през 2002 г. – с висше военно звание генерал-лейтенант.

Подава оставка от НСО през 2004 г.