Нидерландски и български самолети охраняват въздушното ни пространство до края на май

0
85
Снимка: МО

Мисията, в която участват 100 нидерландски войници, е началото на процес за постоянно укрепване на източния фланг на НАТО

Нидерландски изтребители за отбрана на НАТО в момента са разположени в България, за да подсилят източния фланг на НАТО, съобщи холандският „Nieuwe Rotterdamse Courant“, цитиран от БГНЕС.

Генерал-лейтенант Денис Лаут, командир на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия, е категоричен, че заради руската инвазия партньорите от НАТО трябва да се погрижат за сигурността на източните граници на Алианса.

От военната база Граф Игнатиево в България Лаут съобщи, че четири изтребителя F-35, в сътрудничество с български МиГ-29, ще охраняват българското въздушно пространство до края на май. F-35, известен по-рано като JSF, едва сега е въведен в употреба от военновъздушните сили. Мисията, в която участват 100 нидерландски войници, е началото на процес за постоянно укрепване на източния фланг на НАТО: от Естония на север до България на юг. По примера на балтийските страни и Полша бойни групи са разположени в Унгария, Словакия, Румъния и България. В началото на юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъдат проведени разговори за постоянни подкрепления на източната граница на Европа.

При обиколката на базата става ясно, че в мисията участват не само четирите самолета от 322-а ескадрила от Льоварден – два за съвместни полети и два като резерви. Построени са палатки за F-35, пристигат десетки контейнери и превозни средства. Освен шестима пилоти има хора за поддръжка, логистика и пожарна команда.

Морската пехота от 35 души се грижи за сигурността. Те са в помещения, оборудвани с PlayStation и фитнес уреди. Военнослужещите е трябвало да предадат личните си телефони, казва командирът на отряда Томас, за да се предотврати изтичането на лична информация и изнудване. Сред тях има такъв, който вече е получил предложение да сподели информация за F-35 срещу заплащане.

За почти 6 милиарда евро Нидерландия закупи 46 F-35, от които 18 вече са доставени. Самолетът се отличава с възможността да бъде почти невидим (стелт) и със събирането на много информация чрез сензори.

Целта на полетите е предупредителна: веднага щом командният център в София засече неизвестен самолет, който се приближава към българското въздушно пространство, F-35 се вдигат във въздуха.

„Нашата цел е да деескалираме ситуацията. Показваме, че сме там, че го виждаме. Тогава той ще се обърне“, обяснява пилотът Паскал.

Приносът на Нидерландия за укрепването на източния фланг не се ограничава само до България. В четвъртък подразделение от 150 войници с ПВО Patriot замина за Словакия за шест месеца. Броят на военнослужещите в Литва се увеличава.

„НАТО е нашата гаранция за сигурност. Смятам, че холандската граница е без значение. Истинската ни граница е тук, в Източна Европа“, категоричен е генерал-лейтенант Денис Лаут.

Българските и нидерландските военновъздушни сили показаха изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство в авиобаза „Граф Игнатиево“ миналия четвъртък.

На демонстрацията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на нидерландските ВВС генерал-лейтенант Денис Лаут.