Николай Денков: Учебната година ще започне пъстро

0
42
Николай Денков Снимка: БТВ

В момента не са предвидени социални мерки за гледане на децата, които си остават в къщи

„Моето очакване е учебната година да започне доста пъстро. Там, където имаме тъмночервена, червена зона, няма да може да бъде присъствено. С изключение на първи клас. Ще проведем разговор със здравното министерство всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на училището.“ Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков пред БНТ.

„Нагласата на Министерството на образованието и науката е за новата учебна година да бъдат осигурени тестове за учениците, които покажат признаци за COVID-19, за да може максимално бързо да се провери дали съответното дете е болно от COVID-19 или от друго заболяване.“ Това заяви той по повод на искането на учителски организации учениците да бъдат тествани за COVID-19 поне два пъти седмично.

Той допълни, че трябва да има тестове и за училищата, които имат съгласието на учители и родители за тестването на учениците, и цялата организация е създадена. „Тези тестове ще бъдат безплатни, но няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10 процента от децата в едно училище, ако ще го правим регулярно, или ще тестваме всички деца, или няма да тестваме, което и да е било от децата, освен тези, които показват признаци.“, коментира министър Денков.

Децата в детските градини ще бъдат без маски, освен в предучилищните групи. В предучилищните групи и учениците от първи до четвърти клас в „зеления пояс“ на заболеваемост също ще бъдат без маски, каза образователният министър. Той уточни, че „шестгодишните деца ще бъдат с маски при жълта, червена и тъмночервена зона“, маски обаче няма да се изискват на двора на училищата и в часовете по физическо възпитание в отворени помещения.

„Нашата цел е да задържим максимално децата в училище. Мерките са насочени в тази посока“, каза министър Николай Денков. Според него родителите се опитват да поставят невъзможна задача. От една страна да се запази здравето на учители и ученици, а от друга страна да има сто процента присъствено обучение, което обаче е невъзможно. Министерството на образованието и науката затова търси най-точния баланс.

„Наша грижа, освен максималното присъствено обучение, трябва да бъде и животът, и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или учители“, коментира образователният министър.

Министър Денков напомни, че миналата година имаше над 100 учители, които загубиха живота си от ковид. Тази година могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете, каза министърът.

В същото време стана ясно, че не са предвидени мерки за гледане на децата, които си остават в къщи. Според Денков това са мерки kъм Министерството на труда и социалната политика.

Що се отнася до преминаването в дистанционна форма на обучение той отново припомни, че според планът на ведомството тази година това ще стане при 10% заразени ученици. Денков заяви, че миналата година нито едно училище не е преминало тази граница.

По думите му по-големите ученици ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала. „Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година – 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации – на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои – други“, заяви още той.

„Що се касае до висшите училища там има по-голяма възможност за гъвкавост – могат да бъдат изтеглени учебни занятия през лятото – нещо, което става само с решение на академичния съвет. Не е както в училищната мрежа, където всичко е регламентирано по закон. Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят.“, допълни служебният министър Денков.