Николай Младенов няма да се връща в българската политика засега

0
75
Николай Младенов Снимка: БТВ

За да се ограничи нелегалният мигрантски поток, е нужен един много добър диалог с Турция, казва бившият външен министър

Нямам планове да вляза отново в българската политика засега. Имам ангажименти в чужбина, но следя ситуацията в страната, а тя е лоша. Ние сме в тежка политическа криза. Още от първите избори видяхме разпадането на политическата система в България. Политическите лидери са абсолютно неспособни в момента и не виждам какво ще променят едни нови избори. Това заяви пред Нова тв Николай Младенов, бивш външен министър и доскоро специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес

„Не може и не трябва да бъдат правени сравнения с бежанската вълна от 2015 г. Много неща са различни сега. Турция заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Те изграждат стена на своята граница с Иран. Страховете не са основателни към този момент”, каза Младенов. Той добави, че все пак е възможно с времето ситуацията да се промени.

„Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. Ние започнахме програма за изграждане на ограда по границата, същото направи и Гърция. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет. Хората, които я минават, трябва да бъдат щателно проверявани”, допълни Младенов.

Според него, за да се ограничи нелегалният мигрантски поток, е нужен един много добър диалог с Турция.

„Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично”, каза още Младенов.

„Има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва по тези места”, каза още бившият външен министър.