Кирил Ананиев: Финансовата политика на кабинета застрашава националната сигурност

0
88
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Наесен ще има фалити на общини, прогнозира депутатът

„Липсата на управленска програма е симптом за управленска немощ. Краткосрочният популизъм се превръща в основен инструмент на това управление“, заяви Кирил Ананиев от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие. По думите му заради некомпетентността на управляващите населението прогресивно обеднява.

Бившият финансов министър бе категоричен, че неравенствата и противопоставянето ще се задълбочат. И прогнозира, че наесен ще има фалити на общини.

Дългът се управлява некомпетентно и неадекватно, плащанията по лихвите ще бъдат по-високи, констатира бившият финансов министър, като беше категоричен, че за първи той ще надхвърли 10 милиарда лева до края на 2022 г.

„За 9 месеца ни се предлага шеста макроикономическа прогноза. За съжаление, и тя не е достоверна, актуална и вярна. Това показва липса на капацитет не само за средносрочно, но и за краткосрочно планиране. Надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ държавен дълг, отрицателна текуща сметка за първото тримесечие, както и нереалистично понижаване на безработицата от 4,5 процента и критичен размер на фискалния резерв“, формулира мотивите за вота депутатът от ГЕРБ.

Ананиев посочи още сред мотивите за провала на кабинета, че инфлацията е нараснала с 15,6 на сто, което я прави рекордна след 1996. Само при храната инфлацията е над 23%. До края на годината ще надхвърли 13 на сто на годишна база, прогнозира финансистът.

Най-засегнати от ръста на цените са пенсионерите и нискодоходните групи, отбеляза Ананиев.

И предупреди, че ЕК предстои да вземе решение за процедура за прекомерен дефицит срещу България, защото не спазваме ограниченията за публичните финанси при горна граница на дефицит от 3% от БВП, ние планираме 4,1%./Tribune.bg