Николай Василев: Никой не е казал защо се изхарчиха 9 млрд. лв. за девет дена през декември – най-голямото харчене в историята някога

0
2399
Николай Василев

За мен това е най-небалансираният бюджет за последните 25 години, коментира бившият вицепремиер

„Предвидените пари в Бюджет 2022 са повече от високи. Над 63 млрд. лв. разходи. Има скрити няколко милиарда. Предвижда се актуализация през лятото, разходите ще отидат до 69 млрд. лв. През последните години държавата харчи между 30-40% от БВП, сега отива на 48%“. Това каза пред БНТ бившият икономически министър Николай Василев.

„Държави, които допускат бюджет на дефицити и излишъци, обедняват. В България последните 25 години няма нито една година без ръст на доходите. България доста дръпна нагоре. Доходите продължават да растат“, коментира Василев.

По думите му трябва да се инвестира в частния сектор. Трябва да има български и чуждестранни инвестиции в икономиката.

„Разочарован съм, че в средата на февруари никой не е казал защо се изхарчиха 9 млрд. лв. за 9 дена през декември. Това е най-голямото харчене в историята някога. Промяната дойде с най-високото харчене и ние не знаем за какво. Някой бързо и прозрачно да изкара информацията за декември“, допълни още той.

„Когато правителството не изнесе таблица с тотал 9 млрд. лв., това за мен е скрита информация. Предишната година пак не получихме информация и се оказа, че парите отидоха за свлачища и язовири, които ги няма“, добави Василев.

Според Василев в света има много опасности като война, рецесия, енергийната ситуация, бедствия, нова вълна на коронавирус.

„Бюджетът харчи екстравагантно, без да предвиди тези ситуации. По мои сметки ще има 8% дефицит в края на годината. За мен това е най-небалансираният бюджет за последните 25 години“, казва още Василев.