Борисов: Ако следващото правителство няма подкрепата на народа и политическата класа, декември няма да има пари за пенсии /видео/

0
197
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук
Много е важно следващият парламент да намери формула за устойчив бюджет. Държавата е в безизходна ситуация по отношение на публичните финанси и в състояние на сериозен дефицит, който се финансира с дълг. Лихвите по него ще бъдат изплащани от нашите деца и внуци. Под „вещото“ ръководство на Асен Василев приехме четири бюджета за една бюджета. Това заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС по време на брифинг за финансовата политика и кризата в икономиката.Бюджетът за 2023 г., който да гарантира основните функции на държавата, трябва да е приоритетен. Трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите. Мерките за компенсациите за електроенергията са със срок на действие и трябва да се продължат. Ако отпаднат компенсациите, небитовите потребители ще плащат цена на тока над 1 000 лева.

Трябва да се вземат мерки и за високата цена на газа. Така ще се гарантира устойчивост и предвидимост на бизнеса. Не трябва да се повишават данъците в тази ситуация. Стабилен бюджет трябва да е цел номер 1 на едно парламентарно мнозинство, посочи Иванов.

Трябва да се търси изход от „гарантирания колапс“, оставен от предишното правителство. Следващото управление трябва да гарантира функционирането на държавата, казаха от ГЕРБ.

Правителството на ПП се е постарало да изгони почти всички чуждестранни инвеститори от България. Няма как българската икономика в тази тежка ситуация да продължи и да се развива, а БВП да нарасне само с 2%, допълни Десислава Трифонова.

Имаме драстичен срив в преките чуждестранни инвестиции, втора нулева година по публични инвестиции, което допълнително усилва кризите, коментира темата Томислав Дончев.

Деница Сачева допълни, че 1 300 000 пенсионери ще останат без увеличение на пенсиите.

Катастрофата е доста по-мащабна, отколкото се очакваше преди 3-4 месеца. Добрата новина е, че ако не беше свалено това правителство, безизходицата щеше да бъде още по-мащабна. Едновременно с притеснения и с надежда мисля, че в рамките на няколко месеца може да бъде овладяно положението, каза Тома Биков.

Аз съм човек с опит, правил съм десетки бюджети, винаги сме били на излишък, но такова чудо не съм видял, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От няколко месеца от ГЕРБ алармираме, че всяка седмица се тегли по половин милиард дълг, и то с все по-високи лихви. Миналата седмица изтеглиха 5 млрд. лв. с огромна лихва. Само преди няколко дни – 200 милиона – пак с огромна лихва. Вчера, на 26-и, международните пазари вече не ни и искат. Повече в България доверие нямат. Дали ГЕРБ може, то ще трябват години да си върнем доверието. Не става въпрос за месеци, имаме милиарди дългове и милиарди лихви.

Изтеглиха новия дълг на 4,13% лихва, което е 5 пъти по-високо отколкото когато ГЕРБ теглеше заеми в Ковид кризата, каза Борисов.

Инфлацията е 20%, значи че поне с толкова трябва да се вдигнат заплатите на работниците. Това, при положение че вчера едва събраха 150 млн. лв.

Искам да ви предупредя, няма едно нещо, което да съм казал и да не се е случило. Ноември-декември ще влезем в такава дългова спирала… Това показва тотален крах на финансовата ни система. Виждате, в пъти паднаха инвестициите при Кирил и Асен заради корупцията, коментира лидерът на ГЕРБ.

Всички обещават, а вие ще чувате само думата „дайте“. Само че при 10% данък и при тази чудовищна инфлация, при това положение на международните пазари, то този, който поеме отговорността за управлението, трябва да знае, че след два-три месеца, ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, още декември няма да има пари за пенсии, кеша няма да го има.

Представяте ли си, до това да сме довели ние? Да нямаме план за излизане от икономическата криза?! След „Промяната. Два къси края трябва да ги вържем, предупреди Борисов.

За това трябва да има много голяма консолидация. Ако народът не осъзнае, че трябва да действа масирано и заедно… Както и че трябва да се понесе отговорността от всички, вкарали ни в тази криз, допълни бившият премиер.

Борисов засегна и темата за мигрантския натиск.

В Ямбол, Хасково, Стралджа има бедствено положение заради нелегалните мигранти. Докато Рашков се занимаваше с измислици, бежанските центрове се препълниха, говорим за десетки хиляди мигранти. Преди пет години за подобно явление щеше да има бунт. А сега се случват още и още кошмарни неща. Външна политика се прави с добри отношения със съседит, заяви лидерът на ГЕРБ.