Николай Василев за наследството на „Промяната“: Управляваха ни популисти, катастрофата бе неизбежна

0
127
Николай Василев

Тези политици не искат да признаят в условията на предизборна обстановка, че са отговорни за финансовото състояние на държавата със своите действия през последните две години, каза бившият вицепремиер

„Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата е правилна. Тези политици, които отричат данните на финансовото ведомство, не искат да признаят в условията на предизборна обстановка, че са отговорни за финансовото състояние на държавата със своите действия през последните две години.“ Това заяви в интервю за БГНЕС финансовият експерт Николай Василев, бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода от 2001 до 2009 г.

„Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата е правилна. Тя има събуждащо-предупредителен характер, защото за пореден път имаме предсрочни избори, за пореден път се упражняваме политически, за пореден път ни обещават и не предвиждат никакви реформи в държавата“, заяви Василев.

Той посочи, че нито една партия не е предложила нито една забележима реформа.

„В същото време се предлагат само нови разходи. Най-лошият сценарий за държавата е този, който е най-вероятният. През април правителство може пак да няма, но парламент, който ще приеме някакъв популистки бюджет за ново харчене, ще има. И така ще се случи“, каза финансистът.

Той е категоричен, че в такава ситуация ще трябва да забравим за влизането в еврозоната. „Защо някой 25 години по-късно споменава думата Международен валутен фонд, който младите хора вече не знаят какво означава. Щом се поставя под въпрос лева, това е достатъчно обезпокоително“, заяви Николай Василев, който многократно от 2021 г. насам в редица свои медийни изяви алармираше за проблемите на държавата, които днес Министерството на финансите потвърди.

„През последните две години казвам същото – че държавата се управлява от популисти, че тази бюджетна политика е погрешна и че е въпрос на време да катастрофираме като други държави. През цялото време казвам това и за мен днешният ден не е с нищо по-различен от вчерашния“, със съжаление отбеляза финансистът.

Според него тези политици, които отричат доклада на МФ, не искат да бъдат уличени в условията на предстоящи избори, че те са виновниците за финансовото състояние на държавата. „Ако те признаят, ще трябва да се гръмнат, да се откажат да ходят на избори и да се пенсионират. Те естествено не искат да признаят истината и затова твърдят обратното. Ако те споделяха моите виждания, нямаше да водят такава политика. Защо Милен Велчев не правеше по 10 милиарда дефицит на година“, посочи Николай Василев.

„В книгата си NEXT.BG, коментирайки бюджетната политика на близкото минало, наричам последните две години период на: свободно падане, луди пътници, луди пилоти в самолета. И десет пъти повтарям след всеки следващ параграф следното изречение: колкото и зле да ви изглеждат нещата в следващия подраздел, спокойно след малко ще стане още по-зле“, припомни финансистът.

Николай Василев изброи вредните политики:

Дефицит;

Дълг;

Изпреварващо необезпечено увеличение на всякакви бюджетни разходи;

Пълният хаос в енергетиката;

Изхарчването през 2022 г. на 10 милиарда лева за ток.

„България се нуждае от прозападно реформаторско правителство, което да обърне посоката на свободното падане на самолета“, призова пред БГНЕС финансовият експерт и бивш министър в две правителства Николай Василев.