Нинова: Ако изпращането на военна помощ на Украйна е червена линия за ДБ, то няма как да има общо правителство

0
106
Корнелия Нинова Снимка: архив

Не е приемливо да продължим стария бюджет, така ще ощетим хората, твърди лидерката на БСП

За нас по-важно е, че това е време, необходимо да приемем бюджета. А за БСП още повече социалните мерки в бюджета, които са необходими за тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме времето за съгласие за социалните мерки в бюджет 2023. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изненадата от днешния ден и от изслушването на финансовия министър – въпреки трите варианта, които бяха анонсирани като подготвени от служебния кабинет, в крайна сметка няма да има бюджет, а удължаване на досегашния. За нас това не е приемливо, защото цените растат, бедността нараства, трябва да се подобри бюджетът за 2023 г. с увеличаване на минималната заплата, а служебният кабинет предвижда замразяване на минималната заплата. С преизчисляване на пенсиите, а служебният кабинет предвижда само швейцарско правило. Ако продължим сегашния бюджет при нарастваща инфлация и тежки зимни месеци, ще ощетим и народа си, и икономиката. За нас е по-целесъобразно да има нов бюджет за 2023 година, който да отчита нуждите на народа, каза още Нинова.

Лидерката на социалистите заяви, че ако от „Продължаваме промяната“ ги поканят на разговори, те биха участвали в такива.

Относно изпращането на военна помощ за Украйна Нинова заяви, че такова решение трябва да мине първо през комисиите. И отново потвърди, че за БСП това е крайна мярка и че биха гласували против такова решение. Тя заяви, че ако това е червена линия за „Демократична България“, то няма как да имат общо правителство./24 часа