Макрон към Денков: Оценявам куража, който българските власти показват от началото на войната в Украйна

0
33
Еманюел Макрон и Николай Денков Снимка: БНТ

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българския премиер с военни почести

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

„Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро.

Оценявам куража, който показват българските власти още от началото на конфликта в Украйна, да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия“, заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българският премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

„Ядрената енергия е гаранция за енергийната сигурност и декарбонизацията“, подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединяване към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни „Съединението прави силата“ днес изглежда по-важен отвсякога. Той увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

„Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО“, каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

„Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си“, посочи Денков./БНТ