Путин очарован от Радев заради изказването му за Крим

0
601
Путин привества Радев.

Европейската комисия поряза обитателят на „Дондуков“№2-Крим е на Украйна

Скандалът предизвикан от Румен Радев на дебата с проф. Герджиков снощи чий е полуостров Крим се разраства.

Очаквано Москва бурно приветства изявлението на Радев, че Крим е на Русия. В Инстраграм профила на руския президента Владимир Путин пусна своя снимка с Радев, на която има текст, че българският президент ясно и категорично чий е Крим-Руски.

Руските медии също се прехласнаха по думите на българския президент, че Крим е руски.

Европейската комисия обаче поряза дипломатическите издънки на Радев. „Крим е на Украйна. От гледна точка на 27-те държави и на институциите на ЕС.“, заявиха от Брюксел. ЕК припомни и становището на ЕС по въпроса. Причина за това стана снощното изказване на Румен Радев по време на кандидат-президентския дебат, а именно че: „Крим е на Русия“.

Няма да коментираме изявлението на президента Радев, но можем да припомним какво е становището на ЕС за Крим: „Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана, в нарушение на международното право от страна на Русия“, посочи говорител на ЕК.

От гледна точка на 27-те държави и на институциите на ЕС, Крим е Украйна, категоричен беше той и добави, че тази позиция е много ясно от 2014 година и оттогава е повтаряна многократно.