Нинова и Йорданов също гласували за изгонването на Кирил Петков от съвета при президента

0
432
Кирил Петков и Христо Иванов на учредяването на ДБ

Атаките за двойното гражданство мотивирали министъра

„Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки“, заяви пред Нова тв министърът на икономиката Кирил Петков.

Той твърди, че е подал молба за отказ от канадско гражданство около месец преди да бъде назначен за министър, но и досега процедурата не е приключила, а конституцията забранява хора с двойно гражданство да бъдат назначавани за министри.

„Казусът с гражданството ми започна от „Има такъв народ”. После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо. Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Гласовете против бяха от ГЕРБ, „Има такъв народ”, ДПС и БСП. „За” бяха от „Демократична България”, формацията на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС”, разказа икономическият министър.

„Г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми”, добави Петков.

„ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв начин. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19, пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза”, обясни още министърът на икономиката.