Нинова подава оставка заради „катастрофалните резултати“ на БСП на изборите

0
81
Нинова обяви, че БСП може да подкрепи само надпартийно експертно пправителство.

Един от зам.-председателите ще довърши мандата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг. Причината е представянето на партията на последните избори – БСП получи 7 на сто от вота на избирателите.

„Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам.-председателите трябва да довърши мандата“, каза Нинова.

Тя уточни, че е избрана в пряк избор и затова подава оставка пред всички членове на партията, а не пред Изпълнителното бюро.

През лятото БСП влиза в пълен цикъл отчет и избори, а наесен ще се проведе пряк избор на лидер. Нинова все още не е заявила дали ще се кандидатира. И днес тя отказа да отговаря на всякакви въпроси по тази тема с обяснението, че има време до есента. Отказа да каже и своето тълкувание дали по устав има право да се кандидатира още веднъж, ако бъде издигната.

Нинова отказа да каже и откъде ще е депутат – от Благоевград или София. В 25-и МИР втори след нея е Калоян Методиев.

В началото на брифинга лидерката на БСП благодари на гласувалите за партията.

„Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ, макар и да са спечелили, трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност“, каза Нинова.

„Само ние не влязохме в сглобки и договорки“, категорична беше тя.

„Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националия съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим“, заяви още Нинова.

На въпрос ще влезем ли в спирала от нови и нови избори, Корнелия Нинова отговори: „Има такава опасност и призоваваме да не се допуска. Нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Това е опасно за демократичния процес в България.“

На въпрос на БНТ дали трябва да се зарови томахавката и лявото да се обедини, тя отговори: „Ние война не водим. Отправихме покана към всички да идват. Никого не сме призовавали да си пие хапчетата, никого не сме наричали „стари бастуни“. Питайте тези, които говорят така.“