Ананиев: Педиатрията не е затворена, а само 4-те легла в интензивното

0
15
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Социалистите поискаха оставката на здравния министър заради кризата с детската болница, той призова да не политизират

БСП поиска оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради кризата с педиатрията. Самият министър пък призова темата с детската болница да не се политизира.

Ананиев беше категоричен, че нито едно дете няма да остане без медицински грижи и за да онагледи, че няма нищо трагично от временното прекъсване на спешния прием в педиатричната болница в София, обясни, че поначало Интензивното отделение се състои от 4 легла. Те в момента са замразени.

Вече от няколко дни интензивното лечение на деца се осигурява от Александровска болница, от „Пирогов“ и от Националната кардиологична болница. Ананиев обясни, че е създадена организация за работата в трите болници и че се прави всичко възможно да се реши проблемът.

„Използвам тук да се обърна към всички родители – няма да остане нито едно дете, което да бъде лишено от медицински грижи. Този въпрос не трябва да се политизира“, настоя Ананиев.

„Нито болницата се закрива, нито Интензивното отделение се закрива. Този така наречен „Спешен център“ е Интензивно отделение –  има четири легла и трима медицински специалисти.

Нима една държава, като нашата, не може да се справи с един такъв проблем, с един такъв критичен период? Разбира се, че може. Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения“, продължи министърът. Той добави и че още май месец е била направена среща с премиера и представители на педиатрията и са били гласувани допълнително 1,7 млн. лева, за да се осигури необходимият ресурс.

Социалистите обаче не останаха доволни от отговора на министъра и последва вълна от критики към него и политиката на правителството в областта на здравеопазването. Червените настояха и за оставката на Кирил Ананиев. „Какви политики имаме, когато интензивно отделение в София има 4 легла?! Министърът говори не за политики, а за раздаване на пари. Това са политиките на сегашния Министерски съвет. Но раздаването на пари и наливането им в кофи без дъно, не разрешава нищо. Министърът трябва да каже как чрез политики да се решат проблемите и българските деца да не се разкарват нагоре-надолу, защото не си е свършил той работата. И ако не може да отговори на този въпрос, да си подава оставката на излизане от тази зала“, скочи соцдепутатът Стоян Мирчев.