Нинова съди България в Страсбург, отнели й думата в НС преди 4 г.

0
102
Корнелия Нинова Снимка: zonanews

Корнелия Нинова, как така нито в ЕСЧП, нито в МП има информация за твоите дела и документи, пита Десислава Атанасова вицепремиерката

Вицепремиерът Корнелия Нинова твърди, че е завела дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург и показа в социалните мрежи писмо, с което е уведомена, че жалбата ѝ е придвижена.

„Десислава Атанасова лъже. Няма да слизам на равнището на нейния език, но ще кажа и покажа истината. На 20.03. 2022 г. заявих: „Когато бях лидер на опозицията, в Народното събрание ми отнеха думата, изгониха ме от залата, бяха погазени правата ми за свободно изразяване. Аз водя дело в Страсбург“. След това изказване госпожата хукнала да търси и разпитва за това дело. Естествено не там, където трябва. И накрая с апломб обявява, че такова дело нямало, а Нинова лъже. В ГЕРБ често си служат с този подход: обвиняват другите в това, което те самите правят. Публикувам документ, от който е видно, че делото е заведено и регистрирано в Европейския съд по правата на човека още през 2018 г. Ако го спечеля, ще даря парите за лечение на болно дете“, заяви Нинова.

От публикуваното от вицепремиера не стават ясни други подробности за делото, освен че жалбата е подадена на 19 февруари 2018 г., а неин адвокат е Михаил Екимджиев. Не се разбира какви са финансовите претенции на Корнелия Нинова към България.

Лидерката на БСП даде примера с делото, което води, преди дни и сравни взимането на думата ѝ от трибуната на НС с ареста без обвинение на сегашния лидер на опозицията Бойко Борисов. Според Корнелия Нинова това, че ѝ е взимана думата доказва, че не сега, а тогава е имало гонение срещу опозицията.

За разлика от нейното необявено тогава завеждане на дело директно срещу България обаче, Борисов заяви, че няма да съди държавата си, защото това ще ѝ навреди.

„Корнелия Нинова, как така нито в ЕСЧП, нито в МП няма информация за твоите дела и документи! Внимавай с квалификациите!“, написа по-късно в профила си във Фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След твърденията на Нинова Атанасова публикува отговор на Министерството на правосъдието, че не знаят за такова дело.

„Нали помниш, че вече загуби на две инстанции делото срещу мен и ГЕРБ за „Техноимпекс“, завършва Атанасова.