Нинова се загрижила за пенсионерите. Или за собственото си оцеляване

0
1209
Корнелия Нинова Снимка: zonanews

Щяла да държи мандата до 15 септември, въпреки че няма никаква подкрепа

Корнелия Нинова заяви, че партията ще задържи мандата за съставяне на правителство в разумен срок – до 10-15 септември. Това изказване тя направи преди срещата в Народното събрание с представители на „Изправи се БГ!Ние идваме!“ за консултации в опит за получаване на подкрепа за съставяне на редовно правителство.

БСП стартира преговорите с т.нар. партии на протеста за сформиране на правителство с третия мандат. Той бе връчен на Корнелия Нинова от президента в петък.

Разумният срок по конституция е 7 дни, толкова се полагат на първите две парламентарни партии.

Нинова коментира, че ако от БСП върнат мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. „Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите, болните, които вече препълват болници, без ремдесивир, който липсва, лекарите без 1000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата пред заплага от мигрантска вълна”, смята тя.

Нинова пропуска, че със 100 лв. месечно към пенсиите, както предлага ГЕРБ, три месеца пенсионерите ще получават повече от предвижданото 10-процентно увеличение. А ново парламентарно мнозинство и редовно правителство могат да направят отговорно актуализиране на пенсиите.

„Ако не постигнем съгласие, то поне да проявим разум и да формираме мнозинството на промяната, което в кратки сорокове да направи актуализацията на бюджета“. Нинова обяви, че ще предложат да се съкратят сроковете между първо и второ четене (на 7 септември е срока за второ четене).

Лидерката на БСП се бори отчаяно да се закрепи начело на БСП след тоталното фиаско на изборите. При нови избори БСП могат да станат 4-а политическа сила.