Нови правила за работата на заведения, спортни зали, кина и театри

0
104
Снимка: БТВ

От днес в сила са и ограничения за държавните и общинските администрации

Двойни правила за работата на заведения, спортни зали, кина, театри. От днес всички такива заведения ще могат да работят без никакви ограничения в капацитета, ако 100% от персонала и гостите имат сертификат за ваксина или преболедуване или отрицателен PCR тест до 72 часа преди събитието.

За всички останали заведения, зали, центрове, където няма документи за 100% ваксинация, преболедуване или отрицателни тестове, правилата ще се затегнат. Очаква се заповед, според която разрешеният капацитет за тях да бъде намален от 50 на 30%.

От днес държавните и общинските администрации трябва да изпратят 50% от служителите си да работят от вкъщи в структурите, където това е възможно. Трябва да се въведе и работно време с променливо начало, за да няма едновременно струпване на много хора.

Според д-р Гергана Николова мерките са навременни и ако се спазват, ще имат ефект.„В последната седмица при нас натискът е много голям. Като лекари намираме за необходимо да се направи нещо, което да спре разпространението на заразата”, заяви тя пред NOVA.

Според д-р Николова тези, които са се ваксинирали, не трябва да бъдат ограничавани. Неваксинираните също да имат правото да посещават различни мероприятия, ако имат отрицателен тест.

„Само тази седмица имам 3 пневмонии при деца под 11-годишна възраст, което не ми се е случвало в края на август. Това е много притеснително”, обясни д-р Николова. Тя отново апелира хората да се ваксинират.

В новата заповед здравните власти посочват, че най-важен е контролът именно на закрито – като градския транспорт. Затова и с препоръката за различен старт на работния ден на държавните служители се цели по-малко струпване на хора по спирки и в превозни средства. От столична община обмислят промяна в графика на метрото и автобусите и засилени проверки носят ли се маски.

„Tогава, когато има по-голямо натоварване, се увеличава броят на влаковете. Само за август са направени 360 проверки за маски. Като цяло мерките се спазват“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Планира се и нова кампания за насърчаване на ваксинирането. „Изнесените пунктове ще работят в моловете, читалището в район „Искър“. Предлагаме на големи компании ваксинация на място“, посочва още градоначалникът.

Новите мерки ще поставят пред сериозно предизвикателство туризма, се казва в позиция на ресорното ведомство. От там настояват в случай на неизбежно налагане на ограничения заради пандемията, те да бъдат обвързани с ясни икономически мерки, като тези мерки да влизат в сила автоматично с въвеждането на ограниченията.