Нови ракетни удари по Харков, поразено е общежитие за хора с увреждания, има загинали и ранени

0
45
КАДЪР: МВС Украйни/ Телеграм

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката

Седем души загинаха, а 18, сред които 11-годишно дете, бяха ранени при нови руски ракетни удари срещу Харков. Това съобщи областният управител Олег Синегубов в канала си в Телеграм, предаде dir.bg.

По думите му снощи първо е поразено общежитие, което са обитавали хора с увреден слух. След атаката е избухнал и пожар.

„Най-ужасното е, че хората в сградата не можеха да чуят сирените за предупреждение, нито да извикат на спасителите изпод руините“, добави Синегубов.

Пострадалите са настанени в болница, като един мъж е в тежко състояние. Спасителните екипи пък продължават работа, търсейки оцелели под руините.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката. „Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора“, написа той в „Телеграм“. „Няма да простим, ще отмъстим“, добави украинският лидер.

Кметът на Харков Игор Терехов добави, че след първоначалната атака срещу общежитието, рано тази сутрин – около 4.30 часа, по града са нанесени най-малко четири ракетни удара.

„След обстрела има много голям пожар в района на Холодногорск. Административна сграда е в пламъци. Според ръководството на Държавната служба за извънредни ситуации част от нея се е срутила“, каза той.

Намиращ се на около 40 км от руската граница в североизточната част на Украйна, Харков често е мишена на удари на руската армия от началото на нахлуването в края на февруари. Войските на Москва обаче така и не успяха да превземат града. Стотици цивилни са били убити в Харковска област за това време, показват официални данни на украинските власти.