Новите пенсионери горят с 60 лв. добавка

0
85
Снимка: кадър/Нова тв

Хората, които излизат в пенсия след 1 юли, ще бъдат ощетени с 60 лв. и ще вземат по-малко пари

Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец и може да взимат по-малки пенсии от тези на излезлите в пенсия преди тях. Това стана ясно на заседание на Националния съвет на тристранно сътрудничество.

Проблемът идва от това, че в момента пенсионерите получават добавка от 60 лв. към пенсиите си. А управляващите предлагат от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а след това към тях да се добавят тези 60 лв. и добавката да стане част от пенсията. Но парите на хората, които излизат в пенсия след 1 юли, ще се определят по стандартната формула на база стаж и възраст. За тях не се предвижда да има допълнителни 60 лв. и реално ще получат по-малко пари от хората, които са се пенсионирали няколко месеца по-рано. Социалният министър Георги Гьоков призна за проблема, но не се ангажира, че ще бъде намерено решение.

От КНСБ обясниха, че добавките от 60 лв. не трябва да влизат в пенсиите, защото така се губи връзката между плащаните осигуровки и размера на пенсията. Според БСК предложените начини за осъвременяване на пенсиите не са придружени с анализи. “Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване, освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос”, посочват от БСК.

Минималната заплата няма да се увеличава от 1 юли, заяви министърът на финансите Асен Василев. Но за 2023 г. минималната заплата да бъде 50% от средната искат от синдикалните организации. Ако това стане, минималната заплата трябва да е поне 800 лв.

Сред предложенията на правителството е да бъде даван бонус от 10% от допълнителните приходи за бюджета на хора, предоставили информация за укриване на доходи. Това обаче може да доведе до лавина от сигнали до НАП и дори да затрудни работата на данъчните, защото в желание да спечелят някой лев хората може да подават сигнали и за дребни нарушения за по неколкостотин лева, които данъчните ще трябва да проверяват.