Няма да има общо честване със Скопие на гроба на Гоце Делчев

0
46
Гробът на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас"

Външният министър Милков очаква българите, които желаят да отидат на поклонение да има същите проблеми, които е имало и през февруари

Служебният министър на външните работи Николай Милков каза, че няма да има общо отбелязване с Република Северна Македония на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът очаква за желаещите да отидат на гроба му в Северна Македония същите проблеми, които е имало и през февруари, когато се честваше годишнина от рождението на войводата.

„Ние ще организираме чествания в България на Гоце Делчев, защото на тоя етап не мислим, че има общи чествания. Ние няма да направим с тях там, защото миналия път такива нямаше. Сега, разбира се, нашият последните ще отида и ще присъства на самите чествания, както се надяваме, че посланичката на РСМ ще присъства на това, което ние ще направим тук в България, а българските граждани, които биха искали да отидат, не може да ги предупреди да не ходят, но трябва да знаят, че е възможно да срещнат препятствия“, каза външният ни министър, цитиран от БНР.

Николай Милков очаква политически присъди в съседната ни държава за наши сънародници, сред които и за председателя на Културния клуб в Охрид Томе Блажевски:

„Сега ме притеснява, че през последната седмица повдигнаха обвинение на Томе Блажевски, който е председател на културния център в Охрид „Цар Борис III“, след като същите под индиго буквално обвинения бяха повдигнати и на Любчо Георгиевски от центъра в Битоля. Ако тези обвинения се потвърдят от съда в един момент, значи ние ще се сдобием може би с първите политически затворници в Република Северна Македония. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години за такива действия. В същото време подпалвача Алабаковски твърди, че се гордее с престъплението, което е извършил. Тоест това говори за атмосферата. Това говори за ситуацията, която е създадена там“.