Няма да събарят кея на Доган в „Росенец“, докато заповедта се обжалва

0
24
На 23 юни м.г. районната дирекция по строителен контрол в Бургас обяви кея за незаконен.

Миналата година ДНСК обяви съоръжението за незаконно след разпоредена проверка от тогавашния регионален министър Гроздан Караджов

Кеят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лятната му резиденция в парка “Росенец” засега няма да бъде събарян, защото актът за премахването му е обжалван и към момента се разглеждат възраженията.

Това става ясно от писмен отговор на служебния регионален министър Иван Шишков на питане на депутата от “Демократична България” Ивайло Мирчев дали е издадена заповед за събарянето на кея, пише „24 часа“

Миналата година по разпореждане на тогавашния регионален министър Гроздан Караджов беше направена проверка на съоръжението. В резултат от ДНСК установиха липса на строителни книжа и обявиха, че кеят подлежи на събаряне.

В отговора си Шишков посочва, че освен строителни книжа няма искания и за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение “Кейова стена”.

На 23 юни миналата година районната дирекция по строителен контрол в Бургас издаде протокол, с който обяви кея край резиденцията за незаконен. Тогава от дирекцията обясняваха, че ще бъде изпратена покана за доброволно премахване. Ако това не се случи, държавата ще разруши кея, а разходите трябвало да бъдат платени от нарушителя.

В профила си във фейсбук тогава и Гроздан Караджов публикува информация, че ще се издаде заповед за премахване на незаконно строителство. “Няма недосегаеми”, написа той.

С друг пост пак в социалната мрежа по същото време лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обвързва действията на министъра на ИТН като доказателство за това, че не са верни твърденията за свързаност на партията му с ДПС.

“Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставка на регионалното развитие от “Има такъв народ”, ще бъде съборен незаконният кей на Ахмед Доган на “Росенец”. Иначе “ние сме ДПС”, а всички останали са “Промяната”. По делата им ще ги познаете”, пише Трифонов тогава.

Въпреки обявяването на съоръжението за незаконно строителни експерти още тогава допускаха, че по всяка вероятност заповедта ще бъде обжалвана, което ще доведе до дълги съдебни процеси.