Няма да убиват мечката от Белица

0
26
Снимка: архив

Последните три денонощия животното не е засичано в района

Жената, която беше нападната от мечката, е жива и здрава, последните три денонощия животното не е засичано в района и се надявам да е високо в гората. Това обясни кметът на Белица Радослав Ревански. По думите му никой няма да убива мечката, съобщава БТВ.

„Два часа след нападението тя беше засечена в същия район и затова забраних достъпа до него, нямаме разрешение за отстрел“, посочи кметът.

Аки Исмаил – горски служител, обясни, че е възможно мечката да бъде прогонена. „Това е животно, което мигрира, не може да стои там, където има шум“, отбеляза той.

Радослав Ревански обясни, че има решение да се направи кампания и среща с местната общност, тъй като те продължават да ходят за гъби. „Казах им: Като ходите за гъби, бъдете по–шумни. Дивите животни бягат от хората“, посочи кметът.

Той припомни, че преди 30 дни е имало разрешение за отстрел, но мечката не е могла да бъде намерена. „Тя си е в гората и няма да се отстрелва, нямаме лошо отношение към животните в община Белица“, категоричен беше той.

След нападението на жена в гората местната власт, в лицето на кмета, поиска отстрел на дивото животно, а хора подеха онлайн петиции в негова защита.

„Това е просто недопустимо е една цивилизована европейска държава. Нормално е, като отидеш в гората, да имаш едно на ум, че нещо може да се случи. Дали змия, дали нещо друго. Просто трябва да започнем да имаме хуманно отношение към животните“, смята Цветелина Йорданова, инициатор на петиция в защита на мечката.