Няма вече срещу кого да протестират – в тях и хляба, и бръснарското ножче

0
469
Снимка: dir.bg

Не остана вече кой да понесе вината освен „лошите момчета“, които се оказаха крайно неподготвени и в непригоден по всяко отношение вид за властта

Надежда Ганева Снимка: фейсбук

Надежда Ганева, фейсбук

„Няма да коментирам прическата си, нали сте умни всички. Всички знаят кога сме се подстригвали в нашата група“ заяви днес Тошко Йорданов по повод новата си гологлава визия.

На 19 февруари 1998 година след цикъл обществени акции, всички сценаристи на „Хъшове“, си остригват публично главите на Ларгото между Министерския съвет и Президентството. Това се прави в знак на протест, след като предаването им е свалено от ефира на БНТ. Акцията се казва „Хъшовете се привеждат във вид, удобен за властта!”. Косите са събрани в две калъфки за възглавници и хората на Трифонов се опитват да ги оставят на правителството на Костов и президента Петър Стоянов.

Символиката днес е повече от ясна – боят настана. Но с кого точно се борят новите „Хъшове“? Нима не са първа политическа сила? Костов отдавна не е на власт, нито пък е в момента Борисов. Няма вече срещу кого да протестират, защото самите те държат ключа за властта. И в тях хляба, и в тях бръснарското ножче. Не може и да си антиситемен, и да искаш да контролираш изцяло министерски съвет. Не може да търсиш партньори и да не си готов на разговори с тях. Не може да очакваш подкрепа от хора, които обиждаш и наричаш предатели. Не остана вече кой да понесе вината, освен „лошите момчета“, които се оказаха крайно неподготвени и в непригоден по всяко отношение вид за властта.