Обезвредиха мината до Инеада, друга се появи край нос Мидия

0
70
Морска мина Снимка: архив

Българските ВМС проверяват сигнал за трета мина до нос Галата

Обезвредена бе мината, открита тази сутрин в Черно море близо до границата с България, съобщи турското министерство на националната отбрана, цитирано от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Екипите на подводната охрана (SAS) на военноморските сили на Турция обезвредиха откритата днес мина край бреговете на град Инеада, се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

Междувременно морска мина беше открита от рибари на около 70 км от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията.

„Миночистачът и база за контролен кораб „Вицеадмирал Константин Белеску“, заедно с група водолази за разминиране на борда, изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район на около 39 морски мили (70-72 км) край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия. Съобщено е, че има дрейфуваща морска мина там”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на северната ни съседка.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб „Olimpus 1“, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 ч.

Българските ВМС проверяват сигнал за трета мина край нос Галата близо до Варна.