Областната управа публикува документите за демонтажа на Паметника на Съветската армия

0
137
Схема за демонтажа.
паметник

Парчетата ще се карат в село Лозен

След призивите и обсадата на Областната управа от ведомството публикуваха документите за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Съобразно плана фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване, уточняват от Областната управа.

„Самите скулптори ще бъдат разчленени на отделни части с максимално тегло до 5 t. Това е начина, по който се изграждат големи бронзови фигури, като на пример статуята на Св. София в Ларгото на столицата. Тя беше сглобена и в последствие заварена от не по- малко от 150 отделни отливки.

Този метод на работа беше консултиран със скулптора Марин Марков, който е специалист в областта на леенето и сглобяването на монументални произведения на изкуството. Това разчленяване ще позволи по- лесно транспортиране и няма да попречи по- късно за сглобяването на фигурите на новото място определено за тяхното експониране“, пише в документа. После по точки се описва демонтажът като свалените елементи се извозват до р-н „Панчарево“, с. Лозен, местност Джуджин азмак.

След завършване на демонтажа на фигурите върху горния край на пиедестала се излива стоманобетонна плоча, която ще се свърже със стария бетон, пише още в документите.

В 11:00 часа на 14 декември Областната администрация предостави всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската армия, съобщават още на сайта си от Областната управа.

От там допълват, че документите ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град на 15 декември, съгласно тяхно определение.

„Областната администрация предоставя информация и на всички лица, подали заявления по Закона за достъп до обществена информация в законоустановените срокове.

Областната администрация категорично се противопоставя на опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия“, добавят още от управата.

Документите за демонтажа на Паметника на Съветската армия може да видите ТУК