Община Пловдив загуби делото за панаира, Гергов взема акциите на Варна

0
60
Пловдивският панаир Снимка: 24 часа

Окръжният съд под тепетата е категоричен, че градската управа няма блокираща квота в дружеството „Пълдин Туринвест“. Решението може да се обжалва

Община Пловдив загуби делото за вдигането на капитала на общото й дружество с бизнесмена Георги Гергов „Пълдин Туринвест“ с акциите на Варна в панаира. Счита се, че при финализирането на тази сделка Гергов ще придобие контрол от над 79 на сто над международното търговско изложение.

„Само съдът може да реши кой е крив и кой е прав“, заяви на 18 януари в интервю за „24 часа“ бизнесменът.

Кметът Здравко Димитров оспори решенията на общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ от 9 януари т. г. за приемането на варненския дял в панаира, който е на стойност 16 314 400 лв. Решението как да гласува представителят на община Пловдив в събранието на акционерите Ясен Михайлов беше взето на 19 декември 2022 г. Предложението на администрацията беше Михайлов да гласува против вдигането на капитала, но на микрофон в залата председателят на гравитиращата около Гергов група „Автентична лява БСП“ Николай Радев настоя акциите да бъдат приети. Идеята му беше изненадващо подкрепена от ГЕРБ.

След гласуването противниците на идеята Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“ твърдяха, че в протокола от заседанието има противоречащи си текстове – на едно място е записано, че Общинският съвет не дава съгласие за вдигането на капитала, а на друго – че Ясен Михайлов трябва да гласува „за“. При прегледа на документите по делото обаче съдия Симеон Захариев не открива противоречия. „От представения протокол от проведено заседание от 19 декември 2022 г. се установява, че Общински съвет – Пловдив, чрез три последователни гласувания е приел едно-единствено предложение – представителят на община Пловдив в общото събрание на „Пълдин Туринвест“ АД да гласува „за“, а с това е дал изрично съгласие за всички предложени изменения в устава, както и за увеличението на капитала на това дружество“, е записано в мотивите, с които решенията от 9 януари са признати за законосъобразни. На сесията имаше искания за прегласуване, затова и съветниците се произнесоха 3 пъти.

Съдът е тълкувал и друг довод на несъгласните с вдигането на капитала – че община Пловдив има блокираща квота, макар да притежава около 25 на сто от капитала на „Пълдин Туринвест“, защото промени в Закона за общинската собственост дават това право на публични субекти, независимо от размера на дяловете им. Те обаче са в сила от 2018 г. и нямат обратно действие, а дружеството е създадено през 2006 г. „Към тази дата акционерът община Пловдив не е притежавал правото на „блокираща квота“ по смисъла на Закона за общинската собственост. Дори да се приеме, че правото на такава квота е било налице, на основание изложените по-горе мотиви то не е било реализирано“, пише още в решението на съда.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.