Общински съветници: Кметът Терзиев незабавно да спре ремонта по бул. „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“

0
94
Иван Таков Снимка: бСП

Очакват ни хаос и задръствания, предупредиха те

Общински съветници от ГЕРБ-СДС, БСП , „Синя София“, ИТН и независими общински съветници в Столичния общински съвет поискаха от кмета Васил Терзиев незабавно да спре ремонтните дейности по бул. „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ в столицат, съобщава Tribune.

Те внасят писмено официално искане работата да се спре до изясняване на ситуацията.

Председателят на БСП-София Иван Таков предупреди, че с новата организация на движението трафикът ще се затрудни изключително много и ще настане „транспортен хаос“ по една от най-натоварените пътни артерии в столицата.

„Ние не сме против велоалеите и бус лентите, но това не бива да се случва на гърба на стотиците хиляди хора, които преминават там всеки ден. Заместник-кметът по транспорта дойде и заяви цитирам: „Подписал съм само ремонт на пътната настилка на бул.“Патриарх Евтимий“. Сега разбрахме, че всъщност новата организация на движение се изпълнява, въпреки че в комисия се разбрахме да се търсят алтернативни варианти.

Продължава да се изпълнява проектът за двупосочно движение по „Фритьоф Нансен“. Беше ни обяснено, че ще се вземат някакви паркинги от НДК, без това да е съглсувано с тях. Да сме наясно, над 140 паркоместа ще паднат на „Патриарха“, каза Таков и посочи, че въвеждането на бус лента ще доведе до хаос в тази зона. По думите му в даден момент и двете ленти ще бъдат блокирани за движение, което ще доведе до трафик и замърсяване на въздуха.

„Това е тотално незачитане на мнението на общинските съветници и на голяма група живущи в тази зона. Всичко се случва без широко обсъждане, категорично заявявам, че ще се противопоставим на подобна практика. Те продължават еднолично да си решават“, добави Таков.

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ-СДС от своя страна попита: „Излъга ли кметът, като написа на 16 април, че е подписана заповед само за ремонт на пътната настилка. Излъга ли, че потенциално добавяне на велоалеи ще се направи след обсъждане. Излъга ли зам.-кметът Илиян Павлов, че ще представи документи към новото движение. Днес видяхме разрушаване на „острови“, подготовка за нова маркировка. Лъже администрацията представителите на гражданите в СОС. Позволява ли си администрацията да прескача желанието на 2/3 от общинските съветници и гражданите. Ще се предизвика хаос и задръствания с движението повече отколкото да се решат проблеми“.

Прошков добави, че „група хора, самообявили се за спасители на този град искат хиляди хора да ходят по мъките. Това е недопустимо“, каза още той.

„Свидетели сме на транспортна политика на инат. Кметът много сериозно трябва да преразгледа какво ще прави в сектор транспорт с общинските съветници. Не приемам подход, в който едно се говори, а друго се прави. Темата с реорганизацията на бул. „Патриарх Евтимий“ е взривоопасна още от миналия мандат“, добави Карлос Контрера от ВМРО.

Пламен Данаилов от ИТН заяви, че загубата на паркоместата ще доведе до още по-големи и междусъседски конфликти, ще бъдат засегнати и хората, които идват в центъра. Ивайло Йонков обяви, че от „Синя София“ призовават да се спре ремонтът на бул. „Патриарх Евтимий“ и внасят предложение за спирането му, докато не се преразгледа проектът и се гласува от Общинския съвет.

Снимки от премахване на колчетата за паркиране на „Фритьоф Нансен“