А ако бързате с Акт 16 за някое здание, обърнете се към видинския кмет – той знае как стават тези работи от днес за днес

0
80
Синагогата във Видин е ремонтирана нескопосано.

До този момент от община Видин не е представен отчет за нито една стотинка около ремонта на прочутата синагога в града, който струва на видинчани 12 милиона лева в кредити

Лиана Панделиева, фейсбук

Лияна Панделиева

Можете ли да получите Акт 16 на голям строителен обект за два часа след назначаване на Държавна приемателна комисия, която в десетдневен срок трябва да провери изпълнението на обекта?

Можете, можетеееее! Ако сте кмет на град Видин, обявили сте пред всички медии, че откривате обект на 4 септември, а на 1 септемеври той все е още с Акт 15, няма проблем на същия ден следобед да е вече с Акт 16.

Да, за прочутата синагога става дума и за нейния абсурден ремонт, който към този момент вече струва на видинчани около 12 милиона лева в кредити.

Президентската институция ще бъде представена на откриването, но няма да отиде никой от официалната еврейска организация, защото са наясно какви безобразия са извършени.

Как се случва всичко?

През 2018 г. кметът на града Огнян Ценков съвместно с архитект Любомир Станиславов и представители на организацията Шалом постигат съгласие за бъдещето на синагогата. Проектът е предложен за обсъждане пред общинския съвет и видинчани и след изготвянето на пълна проектна документация, общината кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“, Приоритетна ос 6 за регионален туризъм.

По настояване на организация Шалом, за изпълнение се приема именно проектът на арх. Станиславов.

Въз основа на предложения от архитекта проект е изготвена детайлна план сметка и е одобрена сумата от 9,2 млн. лв., като от тях 80% са безвъзмездно финансиране и другото е самоучастие. За целта община Видин осигурява кредитна линия за срок от 10 години с годишна лихва от 1%.

В същото време еврейската общност прехвърля собствеността върху синагогата и прилежащата и́ земя с документ за дарение към община Видин. Дарението е направено под условие от три точки и дори нарушаването на само една от тях е основание дарението да бъде развалено. Една от тези точки гласи, че обектът се предоставя на община Видин за ремонт и стопанисване само и единствено ако бъде изпълнен проекта на арх. Станиславов и по начина по който е одобрен за европейско финансиране. (вижте снимката с текста от договора).

След нови общински избори за кмет е избран сегашният Цветан Ценков. Кога и как са променени проектите никой не може да каже със сигурност, защото кметът не счита за нужно да уведоми нито общината, нито Шалом.

В какво са промените относно проекта:

– Издигната е масивна бетонена ограда около синагогата с желязна над нея, а по проект тя е само декоративна, за да се вижда цялата красота на зданието;

– Изграден е дървен, а не метален покрив и в сградата не е издигната носещата метална конструкция;

– Не е инсталиран специалният вътрешен слой от покрива с покритие за концертни зали, който гарантира качествената акустика, какъвто е вложен и в Нотр Дам;

– Заложените по проект стъклописи са вече само цветни плоскости зад стъклата;

– 10-те кв.м. посетителски център в двора е превърнат на огромно самостоятелно здание, което вероятно ще стане и заведение.

default

До този момент от община Видин не е представен отчет за нито една стотинка по изпълнение на ремонтните дейности, нито отговор на нито един от поставените въпроси за начина на изпълнение на ремонта.

Ако не стане фантастична магия и Управляващият орган от МРРБ не приеме, че извършената работа по изцяло нов проект съвпада с този на Станиславов, тези 12 милиона остават дълг на града.

Видинчани отново нямат думата. А ако бързате с Акт 16 за някое здание, обърнете се към видинския кмет – той знае как стават тези работи от днес за днес.