Кандидатката за кмет на Русе от ПП/ДБ бе осъдена за средна телесна повреда на пешеходка

0
145
Рена Стефанова Снимка: zonanews

Рена Стефанова сключи споразумение с прокуратурата и получи 3 месеца условно с три години изпитателен срок, за 3 месеца й бе отнета книжката

Русенската адвокатка Рена Стефанова, издигната за кандидат кмет на Русе от ПП/ДБ, блъсна жена с колата си и бе осъдена през юни м.г. за причиняване на средна телесна повреда. Тя бе депутат от „Продължаваме промяната“ в 47-ото и 48-ото Народно събрание.

В деня на откриването на 47-ия парламент – 13 декември 2021 г., Стефанова блъсна жена с колата си на столично кръстовище. Тя доброволно се отказа от имунитета си и заяви, че ще понесе отговорност, ако вината ѝ се докаже.

В деня на пътния инцидент Стефанова шофирала тойотата си по ул. “Одрин” в София, става ясно от повдигнатото обвинение. На кръстовището с бул. “Тодор Александров” завила наляво в посока центъра. В същото време жена пресичала натоварения булевард. На мястото има и светофар, който обаче пуска едновременно пешеходците и колите. Според прокуратурата Стефанова е бутнала жената по невнимание. Тя паднала на земята и си счупила 12-и гръден прешлен, което според НК е средна телесна повреда. В акта на съда е описано, че Рена Стефанова е нарушила два от членовете на Закона за движение по пътищата – не е била внимателна и предпазлива към пешеходците и е била длъжна да ги пусне да минат.

След като Иван Гешев, тогава все още главен прокурор, поиска имунитета ѝ, Рена Стефанова обясни, че се е движила с колата си зад голям черен джип и в последния момент е видяла пресичащата жена, която закачила със страничната броня. След това я откарала за преглед в болница, въпреки че тя не искала. Стефанова лично се обадила на полицията и дала обяснения.

Рена Стефанова сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда от 3 месеца с три години изпитателен срок, а Софийският градски съд одобри наказанието. Книжката й беше отнета за 3 месеца.

Според одобреното споразумение Рена Стефанова ще плати и 1170 лв. разноски по делото.

„Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от три месеца, е съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала. Определението на съда е окончателно“, съобщиха тогава от Софийски градски съд.