Очаква се щетите от земетресението в Турция да надхвърлят 100 милиарда долара според ООН

0
18
Разрушена сграда в Газиантеп Снимка: БТА

Над 52 хиляди души загинаха в Турция и Сирия при земетресението на 6 февруари

Материалните щети, причинени от катастрофалното земетресение в Южна Турция на 6 февруари, ще надхвърлят 100 милиарда долара, обявиха от Програмата на ООН за развитие на пресконференция днес, предаде Ройтерс.

„Видно е от направените до момента изчисления, че стойността на щетите, представена от (турското) правителство и подкрепена от (…) международните партньори, ще бъде повече от 100 милиарда долара“, каза Луиза Винтън от Програмата за развитие по видеовръзка от турския град Газиантеп.

Тя заяви, че предварителната оценка на щетите, която се отнася само до Турция, се използва за основа за донорска конференция, която ще се проведе на 16 март в Брюксел и има за цел да мобилизира финансова подкрепа за пострадалите от земетресението в Турция и в Сирия.

По-рано Световната банка оцени щетите от земетресението на около 34,2 милиарда долара.

Винтън описа ситуацията в най-силно засегнатия от земетресението турски окръг Хатай като „апокалиптична“ със стотици хиляди разрушени жилища. „Нуждите са огромни, но ресурсите са ограничени“, каза Винтън.

Над 52 хиляди души загинаха в Турция и в Сирия при земетресението на 6 февруари през нощта, последвано от още един силен трус по-късно през деня и от много вторични земетресения.