Огласяват агентите на бившата ДС след всяка проверка

0
144
кодекс
Снимка: архив

Парламентът разшири правомощията на Комисията по досиетата

Парламентът реши, че всеки път, когато се поиска проверка и се установи принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, тя ще бъде огласявана.

Това стана с приети на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесени от ДБ, съобщава Dnes.

Атанас Славов от ДБ обясни, че с измененията се цели преодоляване на тълкувателна практика от последните години на ВАС, която е в разрез с десетилетната практика всеки път, когато след проверка се установи принадлежност, тя да бъде обявявана.

В момента, когато лицата са били обявявани, а впоследствие са били проверявани втори път, някои от съставите на административния съд приемат, че не трябва да има ново обявяване.

За да се сложи край на тази практика, от ДБ предложиха промените.

Промените в закона подчертават правомощията на Комисията по разкриване на досиета да разкрива с повторни и последващи решения принадлежността на агентите в различните им длъжности, които са заемали, заемат или за които кандидатстват.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че е крайно време Комисията по досиетата да бъде закрита.

Мартин Димитров от ДБ посочи, че комисията е изготвила промените в закона и застава единодушно зад него.

„Когато става въпрос за публична длъжност, трябва да се знае кой е бил сътрудник на Държавна сигурност, за да се избегнат зависимости“, настоя той.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски се обърна към ДБ: „Намерете си нов крайъгълен камък, след 30 години този крайъгълен камък вече е объл, всичко е ясно, всички се знаят“.

„Днес хората не се интересуват от това, сега хората се интересуват от икономически зависимости, от хора, които казват на депутатите как да гласуват, на общински съветници казват как да гласуват“, отсече социалистът.