Комедията „Инса Ойл“ – съветник на Бойко Рашков е основател на компанията

0
3771
Бившият служител на ДС Пламен Фердов като съветник на Бойко Рашков.

Как Радев сваля правителството на Киро и Асен

От три дни Бойко Рашков е много активен по темата с петролната компания „Инса ойл“ и разследването срещу финансовия министър Асен Василев по сигнал на собственика и Георги Самуилов.

Вътрешният министър размахваше документи от прокуратурата, придобити незнайно по какъв начин, според него от улицата и с пяна на уста клеймеше Гешев.

Реално Рашков, премиерът Кирил Петков, както и Асен Василев участват в момента в самосвалянето на правителството си, но без самите те да знаят, твърдят запознати.

Какво се случва всъщност ? Рашков клейми „Инса Ойл“, но негов съветник в МВР е Пламен Фердов, бивш служител на  Шесто управление на Държавна сигурност и…съосновател на същата компания, заедно с Георги Самуилов, бивш директор на петролния бизнес на „Мултигруп“.

Георги Самуилов е собственик на „Инса ойл“. Снимка: 24 часа

През 1995 г. Двамата регистрират „Инса Трейдинг“ ООД, която през 2001 година става „Инса Ойл“. Според Рашков фирмата била близка до ГЕРБ, но основателят на компанията му е съветник. Е значи ли това, че и Рашков е близък до ГЕРБ ?

Реално фирмата няма общо с партията на Борисов, но ако напишете в Гугъл името й, ще видите публикации и коментари на анонимни тролове в интернет в този дух. Без никакви доказателства. Явно от там черпи своите сведения и комунистическия следовател Бойко Рашков.

Фирмата нашумя през 2006 г, когато рафинерията на„Инса Ойл“ бе атакувана от антимфиоти от НСБОП, изпратени там от директора Ваньо Танов по проверка на сивия сектор на горивата. Георги Самуилов бе обвинен в контрабанда за над 50 милиона лева.

Разследването срещу него бе в списъка със „знакови дела срещу криминални босове“ на тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Но накрая фирмата спечели всички дела в съда.

Нещо повече, след идването на ГЕРБ на власт с първото правителство на Борисов през 2009 г.  рафинерията в Раковски на „Инса Ойл“ е атакувана от Агенция „Митници“ под ръководството на Ваньо Танов, а акцизният склад на компанията в Русе е запечатан. Митниците твърдят, че има неплатени мита и акцизи от горива за над 50 млн. лева, а Георги Самуилов подава жалби срещу Танов в МВР и ДАНС.

Така, че трудно може да бъде свързана фирмата с ГЕРБ. По-скоро с партията на Рашков БКП-БСП. При акцията на НСБОП в Раковски през 2006 година депутати от БСП и НДСВ, тогава управляващи в Тройната коалиция, от Пловдив-област са отишли „на крака“ в кабинета на вътрешния министър Румен Петков, за да му държат сметка заради атаката срещу Самуилов, твърдят запознати. По-късно директорът на НСБОП Танов е освободен от Петков.

В момента заслепеният от злоба Бойко Рашков не усеща на каква динена кора го слагат с „Инса Ойл“, коментират  запознати.

Според тях това е част от мероприятията по сваляне на правителството на Кирил Петков с източник „Дондуков“№2. И жалбата на Георги Самуилов срещу Асен Василев е подготвена не от ГЕРБ, а от това място. И съветникът Фердов участва активно в това мероприятие.

Асен Василев

Кирчо и Кокорчо излъгаха много хора, предимно от едрия бизнес по време на предизборната кампания. Поеха към тях ангажименти за определени постове в държавното управление, но не изпълниха обещанията си. Сега тези хора се чувстват изиграни и си отмъщават. Те са се оплакали където трябва и следва ответен удар“, коментираха пред Breaking,bg информирани.

Кой е съветникът Пламен Фердов, разкрива в свое разследване сайтът Zonanews.bg :

Изстъпленията на вътрешния министър Бойко Рашков (бивш комунистически следовател) напомнят много на някогашните извращения, извършвани от тоталитарната Държавна сигурност. Незаконни арести, психологически тормоз, заплахи, политичести репресии, инсинуации, порой от неистини, измислици и т.н. Това е малка част от ДС инструментариума, който използва МВР министърът. 

Бойко Рашков се е обградил с няколко знакови представителя на някогашната Държавна сигурност. Най-скандалната персона там е Пламен Стоилов Фердов – бивш кадрови служител на мракобесното Шесто управление на ДС. 

Zonanews разполага с цялото кадрово дело на Пламен Фердов. Нека погледнем с какво е привлякъл вниманието на бившия комунистически следовател Бойко Рашков. 

Справка-заключение за изучаването на Пламен Стоилов Фердов.

Държавна сигурност започва изучаването на Пламен Фердов през 1987 г. На 28 август с.г. проучването е завършено и е съставена т.н. „Справка-заключение“. От нея разбираме, че Фердов е роден на 30.11.1961 г. в Перник. Завършил е през 1979 г. 7-мо ЕСПУ „Г. Димитров“ в столицата успех 4,73!!! Запомнете този успех, той ще протече като червена нишка в заключението на психолозите от МВР преди да го приемат на работа в Шесто управление на ДС. В казармата е изпратен в НШЗО „Хр. Ботев“, където изкарва едномесечен курс за запасни политически работници в армията. На 19 години е приет за член на БКП. 

Пламен Фердов като кадрови служител на мракобесното Шесто управление на ДС

През периода 1981-1986 г. е студент във Великотърновския университет, специалност „история“. А сега внимание! Висшето си образование завършва с успех  4,09 от семестриалните и добър 3,67 от държавните изпити!? След завършването си започва работа като щатен инструктор в Ботевския РК (Районен комитет) на ДКМС. С този успех какво друго да работи?

От октомври 1986 г. е инструктор в Ботевския районен комитет на ДКМС, София, отдел „Студенти и млади научни работници“. Възложено му е да отговаря за вузовските организации във ВМГИ, ВЛТИ, ВИФ „Г. Димитров“ и Държавния билиотекарски институт.

Резултати от психологическото изследване на Пламен Фердов

След като е извършено проучването му за работа в Държавна сигурност, от Центъра за научно-приложна и учебна дейност по психология на МВР представят резултатите от психологическото му изследване, където пише следното:

„Кандидатът се насочва към МВР в резултат на дълбока и трайна мотивация, след придобиването на специалност и известен трудов опит. Водещите мотиви произтичат от разбирането му за идеологическия по своята същност характер на дейността….Не се откроява с особени общоинтелектуални възможности, което заедно с възрастово обусловената неопитност, обяснява донякъде известна повърхностност, стандартност, несамостоятелност в анализите и оценките, които прави“.

След като на 28.08.1987 г. със заповед № К-2938 е приет на работа в Шесто управление на ДС, Фердов е изпратен на едногодишен курс за начална подготовка на оперативни работници по ДС във ВИ „Г. Димитров“ в Симеоново. Пламен Фердов се обучава във ВИ „Г. Димитров“ в периода 1 септември 1987 г. – 30 юли 1988 г. От септември 1988 г. е оперативен работник в отделение 03, отдел 01 на Шесто управление на ДС. 

В клетвения си лист днешният съветник на Бойко Рашков се заклева да бъде „безпределно предан на делото на Българската комунистическа партия и на дружбата с великия Съветски съюз“.

Заповедта за уволнението на Пламен Фердов.

Пламен Фердов е уволнен на 1 юни 1990 г. поради съкращение на щата (разформироването на Шесто управление на ДС). През 1999 Пламен Фердов и Георги Самуилов стават съдружници в дружеството „Инса Трейдинг“, което се занимава с търговия с петролни продукти. Георги Самуилов е бивш директор на петролния бизнес на „Мултигруп“ и след разпада на групировката създаде „Инса Ойл“, която има рафинерия в гр. Раковски. Всъщност оригиналната фирма „Инса“ е създадена през 1995 г. а, „Инса Ойл“ се появява през 2001 г.

Ироничното е, че на 24 март т.г. (вчера) Бойко Рашков заяви, че Георги Самуилов е подателят на сигнала срещу Асен Василев, който е в основата на образуваното от прокуратурата досъдебното производство срещу финансовия министър. 

Пламен Фердов е точно копие на баща си – Стоил Фердов, който също е бил кадрови офицер от Държавна сигурност. Стоил Фердов е роден на 2.10.1931 г. в с. Храбърско, Софийско. През 1056 г. е бил на едногодишна школа към ЦК на ДКМС, 1959 г. е завършил едногодишна комсомолска школа на ВЛКСМ в Москва. През 1959 г. е избран за първи секретар на ОК на ДКМС в Перник и член на ЦК на ДКМС, какъвто остава до постъпването му в ДС през 1963 г. Първоначално е зам.-началник по ДС на МВР-Перник, а от 1965 г. е началник на МВР-Перник. От 1967 г. е началник отдел във Второ главно управление на ДС. Завършва 6-месечна школа на КГБ в Съветския съюз. 

Стоил Фердов е завършил 6-месечна школа на КГБ в Съветите, служител е на ВГУ-ДС

От 1962 г. е кандидат-член на Бюрото на ОК на БКП в Перник, а от 1966 г. – член на същото. От 01.01.1967 г. оглавява отдел VII към Второ главно управление на ДС, а от 12.04.1971 г. е издигнат за началник на управление КАТО при ГУНМ. 

От 01.01.1974 г. до 02.12.1974 г. е началник управление НМ при СГУ-МВР. През май 1974 г. Стоил Фердов е издигнат за началник на Главно управление „Транспред“ при Министерството на транспорта, с ранг на зам.-министър и освободен от действителна военна служба в МВР.