Огромният скок в цената на газа идвал от двата танкера, договорени от Кирил Петков, обяви Радев

0
220
Румен Радев

Резултатът от изборите трябва да бъде работещ парламент и устойчиво правителство, коментира още държавния глава

„Трябва да е ясно, че този огромен скок в цената на газа се дължи на два танкера за втечнен газ, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена“, това коментира пред журналисти държавния Румен Радев при пристигането си от ОАЕ.

„При тези насадени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия и да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени“, допълни още той.

„Инфлацията и ръстът на цените са най-тежките проблеми пред българските граждани и те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока. Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то снижаването на цените на газа и горивата изисква решителни действия“, допълни Радев.

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че „Газпром“ не е единствено решение и не е на всяка цена. „Газпром“ е решение, само ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работата във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам от правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата“, подчерта държавния глава.

„Най-важното от тези избори е България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза. Да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме“, посочи той в отговор на въпрос какво очаква от започващата днес предизборна кампания.

„Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставянето на правителство“, допълни Радев.

„Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основание на фактите, а не на злоупотреба с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, заяви още Румен Радев.

На въпрос дали служебното правителство може да остави готова рамка на бюджета за следващата година на един нов редовен кабинет, Румен Радев отговори, че служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде независимо на каква степен на готовност на следващото редовно правителство и на парламента и съответно те да нанасят корекции и да го приемат./Tribune.bg