Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

0
39
Щерьо Ножаров

Това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, твърди Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара

„Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа“, това коментира пред Нова тв Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

„Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече спрямо цената на дългосрочния договор – около 25%“, обясни той.

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

„Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост“, допълни представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

„Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирания сектор“, коментира Ножаров и допълни, че този проблем е можел да бъде предвиден.

„Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури – не“, заяви той.

„Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори – Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени“, предложи той.

„За бизнеса по-големият проблем са цените на електроенергията. Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки“, прогнозира Ножаров.

„Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените“, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат, докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки: това „не решава проблема, защото компонентът на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо“.