Около 50 жалби в административния съд срещу „черния“ списък по закона „Магнитски“

0
34
Снимка: архив

Една вече е допусната за разглеждане от магистратите, тъй като решението на правителството засяга законни права и интереси на лицата

След решението на САЩ за санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми, служебното правителство реши да се презастрахова и прие решение, с което се създаде постоянно действаща група, имаща за задача да състави „черни списъци“ на лица и фирми, с които държавата и банките да спрат да контактуват, съобщава „24chasa.bg“.

Въпреки че още тогава водещи юристи алармираха, че подобно решение е злоупотреба с право и се явява противоконституционно, към момента в списъка фигурират общо 121 физически и юридически лица. Жалбите до Върховния административен съд също не закъсняха, като към момента те са около 50 на брой. По една от тях с определение от 05.07.2021 г., подадена от Александър Георгиев, вече има и решение, което казва недвусмислено, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на Министерски съвет, което представлява индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.