ООН одобри новото име на Турция – Türkiye (Тюркие)

0
105
Турция
Снимка: архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е получил уведомление от турския външен министър за преименуването

ООН удовлетвори официалното искане на Турция за промяна на изписването на името на страната на чужди езици на Türkiye (Тюркие), коментира пред кореспондент на Анадолската агенция Стефан Дюжарик, говорител на Генералния секретар на ООН. По думите му генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е получил уведомление от турския външен министър за преименуването, а промяната в името на страната ще влезе в сила от момента на получаване на писмото.

Така оттук нататък името Türkiye (Тюркие) ще се използва във всички международни форуми и в официални документи, където преди са били използвани различни етноними (Turkey, Turkei, Turquie и др.). Турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в „Туитър“, че нововъведението е прието като част от стъпките на Анкара, насочени към издигане на престижа на страната на международната арена.

„Процесът, който започнахме под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган за издигане на престижа на марката на страната ни, е към своя край. С писмото, което изпратих до Генералния секретар на ООН, ние регистрираме името на нашата страна на чужди езици в ООН като „Türkiye“. Нека това бъде добро за нас!“, написа първият дипломат на Турция.