Оранжев код за опасно време в 15 области на страната, жълт – в 6

0
59
Снимка: НИМХ

Критична е обстановката в Северозападна България

Оранжев код за опасно време с интензивни валежи е в сила днес за 15 области на страната. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Това са Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Жълт код е обявен за други 6 области – Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми.

След проливините дъждове – остава сложна обстановката в област Враца.

Късно снощи областният управител обяви частично бедствено положение в общините Враца и Криводол, което остава в сила до понеделник вечерта. Движението по пътя между двете общини беше възстановено тази нощ след отичане на водата от пътната настилка.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети голяма част от къщите и има компрометирана инфраструктура. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените построики. работата на екипите продължава и днес. В 9:30 ч. в селото ще се събират доброволци, които ще помагат за разчистването на калните наноси. Ситуацията в Лиляче и съседното село Бели извор остава критична.

В четири села в община Мездра беше обявено частично бедствено положение. Това са Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец. В района се следи нивото на река Искър, което е високо, но далеч от критичните стойности. Подобна е и ситуацията с реката на територията на община Роман.

Критично е нивото на река Скът край борованското село Нивянин. То е 334 см, при гранична стойност от 340 см. От няколко часа няма покачване, съобщи за БНР областният дежурен по сигурността. Надолу по поречието на Скът към Бяла Слатина и Мизия нивото на реката остава ниско. В центъра на Мизия снощи имаше непроходима улица от наноси от скатни води. Кални наноси са натрупани и по пътя към ферибот Оряхово.

Остава в сила и обявеното частично бедствено положение във видинския град Димово, в района на който бе затворен международният път Е-79.
Днес се очаква министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова да посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе.