Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ От 1 април маските падат, остават обаче силно препоръчителни в градския транспорт...

От 1 април маските падат, остават обаче силно препоръчителни в градския транспорт и болниците

0
61
Асена Сербезова
Достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света

Време е да направим крачка към живота, който познавахме преди 13 март 2020 г., каза проф. Асена Сербезова по време на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

От 1 април 2022 г, България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат някои от въведените противоепидемични мерки в страната. Но COVID-19 не си е отишъл, отбеляза Сербезова.

Кои мерки отпадат:

Отпада носенето на маски на закрити обществени места, ограниченията на броя лица, които могат да посещават даден обект на закрито, спазването на дистанция, ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите учебни заведения. Отпада забраната за свиждания в болниците, изискването от работодателите да осигурят възможност за дистанционна работа.

Мерките, които остават за срок от 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка:

Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска помощ, съответно и на дентална помощ, средства за работа при неблагоприятни условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

Доц. Ангел Кунчев каза, че завръщането към нормалното е нещо, което всички желаем, но трябва да се направи по начин, който да не крие рискове. А това ще стане като оставим, макар и силно препоръчителни, някои от най-елементарните, но ефективни мерки за прекъсване на заразата. Преди всичко това е спазване на дистанция. Това ще препоръчаме да се спазва.

Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения, в помещения с лоша вентилация, където няма възможност за проветряване, при струпване на много хора на открито и при хора, независимо къде се намират, при по-високите възрасти и тези с хронични заболявания, подчерта Кунчев.

Ще остане в сила и препоръката за използване на дезинфектанти там, където няма чиста вода и сапун, както и честото миене на ръце, което е въпрос на лична хигиена и няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка, каза още той.

От 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният контрол продължава по отношение на изискването за сертификат за ваксинация, преболедуване или изледване, казаха здравните власти. Отпада изискването за трите цвята на зоните на държавите.

Ваксинирането остава така, както досега. Ако се наложи, могат да бъдат сформирани и мобилни екипи. Продължава и кампанията по популяризиране на ползите от ваксинация.

36 498 българи загубиха битката с COVID-19 у нас, от тях 34 508 не са били ваксинирани. 1900 души от починалите са успели да си сложат само една доза.

Кунчев добави, че всички тези мерки имат влияние върху всички останали вируси като сезонния грип, варицелата и други.

Запазват се COVID отделенията в болниците.

С нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален режим на работа и когато ще дадем възможност колегите да получават възнагражденията си на база на това каква работа са свършили, заяви председателят на БЛС Иван Маджаров.

Имаме в наследство плащанията, свързани с извънредното положение, добави той.

Задачата, която стои пред нас е да подсигурим доходите на българските лекари, така че максимално да преминем този етап от излизане от извънредното положение. Може би другата седмица ще подпишем анекс, поставяме началото на стратегия, в която България трябва да се справи с кризата, пред която сме изправени в здравеопазването, каза още Маджаров.

Трябва да се научим да лекуваме COVID-19, без да има обявена извънредна епидемична обстановка, отбеляза още Сербезова.

На лекарите ще продължи да се заплаща поставянето на ваксина по начина, по който се случваше и до момента. Личните лекари няма да могат да издават направление за PCR тест, но могат да насочват към специалисти.