От президентството побързаха да се разграничат от Петър Витанов и Весела Лечева

0
639
президент
Снимка: архив

От „Дондуков“№2 обясниха, че нямат нищо общо с инициативата „3 март“

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

От президентството побързаха да се разграничат от Петър Витанов и Весела Лечева.

Днес беше анонсирано, че политици, общественици, журналисти и спортисти обявяват на 4 септември инициатива за запазване на националния празник Трети март – Ден на освобождението на България от турското робство. Искра Баева, Весела Лечева, Петър Витанов, Тервел Пулев ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

Публичната реакция беше светкавична. “Движението беше анонсирано от президента Румен Радев, на връх „Свети Никола“ в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея”, писа “Труд”.

Петър Витанов и Весела Лечева не отговориха на позвъняванията ми. Но от президентството, неофициално, ми обясниха, че нямат нищо общо с тази инициатива, тоест – тя не е предвестник на бъдещата президентска партия.

Едновременно с това, източникът от “Дондуков”2, пожелал анонимност, обясни, че след тържествата на “Шипка” президентът Румен Радев е събрал свои бивши служебни министри и областни управители. Те са “цялото президентско войнство”, което ще послужи като гръбнак на политически проект, отлаган многократно досега.

Както вече съм писала, президентът Радев прибра в президентството като свои съветници част от служебните министри – неговият отряд от запаса. Предстоящите местни избори ще бъдат генерална репетиция на президентската армия за неизбежните предсрочни парламентарни избори. Вече стана ясно, че служебният регионален министър Иван Шишков възнамерява да се кандидатира за кмет на София.