От утре пускат новия участък на метрото до Горна баня

0
52
Снимка: архив

От 12:00 часа столичани и гости на града ще могат да се возят безплатно през целия ден

Новият 4-километров участък от третата линия на метрото до Горна баня ще заработи в събота.

Той има четири метростанции – „Овча купел“, „Мизия/Нов български университет“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“. От 12:00 часа столичани и гости на града ще могат да се возят по традиция безплатно в рамките на целия ден.

С новите четири станции метрото ще превозва първоначално още около 25 000-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно.

С разширението на метрото в „Овча купел“ над 60 000 жители на кварталите „Овча купел“ 1 и 2 и долната част на „Горна баня“ заедно с пристигащите от Перник и Радомир до 12 минути ще могат да стигат до централната градска част.

Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането й бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала – бул. „Президент Линкълн“. Покрай строителството на метрото в „Овча купел“ бе изградена нова улица в квартала.

В края на април заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня“. Паркингът се намира между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн“. Той е на три нива, свързани помежду си.

Освен буферните паркинги до МС „Горна баня“ и по ул. „Централна“ бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ“ на ул. „Монтевидео“, като с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

При последната станция на третата линия в кв. Горна баня бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка.