Пада възрастта за раковите заболявания

0
42
Снимка: pixabay

Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме с необичайни за младата възраст типове раково заболяване.

Това заяви пред БНР онкологът Марчела Колева преди първия Форум за женско здраве, на който тя ще говори по темата „Без предразсъдъци за рака“.

Хората не трябва да се страхуват да отидат на лекар – той не е неприятел, не е човекът, който съобщава лошата новина, а той е човекът, който може да ви покаже къде здравето ви е кривнало от пътя и да ви покаже правилната посока“, посочи тя.

И даде пример с малък град, където за онколога почти няма пациенти. Не защото няма необходимост, а защото хората се срамуват да признаят, че имат раково заболяване, коментира специалистът. Нейното обяснение на това е, че ракът се приема като стигма, път без изход. Онкологът напомни, че най-важното при рака е да се хване навреме.

Раковото заболяване е като всички останали заболявания. Раковите заболявания, които са хванати в ранен стадий, могат да бъдат излекувани – пациентите забравят, че някога са имали такова заболяване. Тези, които са в по-напреднали стадии, имаме достатъчно възможности първо да отстраним, доколкото е възможно, туморната маса от организма на човека и след това да го държим под контрол, и то не с тежката химиотерапия, а имаме изключително нови лекарствени възможности. Това си е едно хронично заболяване – това е нашата цел„.

„В града ние сме забързани заради ежедневието си и пропускаме времето да обърнем внимание на себе си. В по-малките градове, в селата от една страна, че няма толкова лесен достъп до специалисти, от друга страна е този първичен страх „Ами като отида и ми кажат, че ми има нещо“, добави Марчела Колева в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ профилактичният преглед се прави именно за това – да си спокоен. „Не всяка болка, не всяка топка, която опипваме в тялото си, е рак„, подчерта тя.

Колева напомни, че два пъти в годината всеки здравноосигурен има право на профилактични прегледи и изследвания. Според нея може би трябва да се глобява, когато те не се използват.

Лекарите в България по никакъв начин не отстъпват на тези в чужбина, категоричен бе онкологът. По думите ѝ възможностите за диагностика, лечение или лекарства е на нивото, което е в цяла Европа. На Балканите може би сме с най-широк достъп до съвременни нови лекарства за лечение на рак, отбеляза още тя.