Парите за медиците на първа линия да бъдат ясно определени в бюджета, ще настоява ГЕРБ

0
259
Костадин Ангелов Снимка: архив

Партията има и други предложения в актуализацията

ГЕРБ ще внесат свои предложения между първо и второ четене в актуализацията на бюджета, както и в бюджета на ДОО.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че ще поискат ясно да е регламентирано разпределението на парите за медиците на първа линия, а не те да ходят с хронометър в джоба, както е сега. Също така от ГЕРБ ще направят срещи с всички съсловни организации, за да бъде ясно как точно да бъдат разпределени парите.

Красимир Вълчев отчете, че ресор образование е пренебрегнат в актуализацията на бюджета и все още не е ясно дали учебната година ще започне присъствено.

Дениса Сачева подчерта, че служебното правителство не е избирано от Народното събрание и не е оторизирано да взема дългосрочни решения за пенсиите. ГЕРБ ще предложи да отпадне максималния таван на пенсиите, както и добавката от 50 лв. да бъде увеличена на 100 лв. Тъй като предстои още една тежка ковид криза, според Сачева е добре да се помисли за допълнителни възнаграждения на социалните работници, които също са на първа линия. Тя припомни, че програмата топъл обяд и всички необходими средства за консумативи заради коронавируса са осигурени до юни идната година.

От ГЕРБ ще настояват и да бъдат възстановени всички средства за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, както и да бъдат изплатени заплатите на работниците, уточни Петя Аврамова.