Парламентът нарушава конституцията заради Украйна

0
467
парламент
Снимка: архив

НС може да гласува само изпращане на въоръжени сили

Труд

Народното събрание ще наруши конституцията, ако гласува военно-техническа помощ за Украйна, предупредиха юристи. В основния закон на държавата е записано, че НС разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея (чл.84 ал.11). За оръжие, бойна техника и други видове въоръжение отговорност носи Министерският съвет (МС).

Темата за военно-техническа помощ за Украйна внесе смут в коалицията – БСП заплаши, че ще я напусне, ако се вземе решение за пращане на оръжие. ДБ обявиха ще ще направят същото, ако не бъде взето такова решение. За днес е насрочен съвет на коалицията, на който ще се търси консенсус по темата за помощта. Шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви пред “Труд”, че позицията им остава непроменена.

В деловодството на парламента са внесени три варианта за решения. “Продължаваме промяната” предлагат да се даде мандат на МС за оказване на “хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна”. От ДБ залагат на военно-техническа помощ и посочват, че парите за нея ще бъдат взети от държавния бюджет и от фондове на ЕС и НАТО. От ГЕРБ настояват “правителството да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения”.

Ние от “Продължаваме промяната” ще гласуваме за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем. Тава коментира пред журналисти в местността “Оборище” председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Депутати от управляващата коалиция коментираха пред “Труд”, че са научили за подготвен сценарий, при който да няма дебати в зала. Това обаче едва ли ще се случи заради много въпроси, които съпътстват проектите. “Не е ясно нито какво ще даваме, нито откъде ще се вземат парите за тази помощ. Просто ще разпишем един празен чек на МС. Не се правят така нещата”, заявиха пред “Труд” народни представители. Според тях никъде няма дефиниция за военно-техническа помощ.

Депутати припомниха, че по конституция правомощията им във военната област се изчерпват с гласуване за изпращане на въоръжени сили. И обясниха, че според закона за отбраната под въоръжени сили се разбира и военната техника и оборудване. Затова в пленарна зала се очаква да бъдат поискани обяснения от вносителите на кой закон се позовават в предложенията си.

Проф. Пламен Киров: Депутатите ще действат като организирана престъпна група

Пламен Киров

Вносителите от ПП се позовават на текст от конституцията (чл.86, ал.1), че Народното събрание приема решения.

В чл.105 на конституцията се казва, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, в съответствие с Конституцията и законите, а не с решенията на НС. Защото решенията нямат нормативен характер. Военно-техническа помощ означава всичко – и военна, и техническа помощ, и жива сила. Играят си с огъня.

МС осигурява обществения ред и националната сигурност. И осъществява общо ръководство на държавната администрация и въоръжените сили. Той ръководи изпълнението на държавния бюджет, но както е гласуван от парламента. Той не може да промени държавния бюджет. Той не може да каже дайте 3 млрд. лв. за военна помощ за Украйна.

МС организира и стопанисването на държавното имущество, което означава и военната техника на нашите въоръжени сили.

И ако те кажат от поделението Х вземете танкове и ги изпратете, МС правят акт на разпореждане. Военното имущество е държавно имущество, защото само държавата притежава въоръжени сили. МС като иска, нека да поеме тази отговорност. И като нямат имунитет прокуратурата може да ги попита какво правят – защо нецелево изразходват държавен бюджет.

Второ, разпореждат се с военно имущество, което уврежда отбранителната способност на Р България – Глава първа на НК.

Но това ще го направят, ако МС гласува. А депутатите по чл.69 не носят отговорност за гласуванията си. Като приемат решение, то става задължително. В случая парламентарните групи, които ще подкрепят такова решение действат, като организирана престъпна група – разрешават нецелево да се разходват пари от бюджета и компрометират сигурността.