Парламентът реши: няма да има референдум за еврото

0
94
Снимка: pixabay

Хората на Костадинов се заканиха да се обърнат към Конституционния съд

Референдум за въвеждане на еврото у нас няма да има. Това решиха депутатите. Днес те не подкрепиха провеждането му с въпрос “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Вносител са инициативен комитет на граждани, подкрепени от парламентарната група на „Възраждане“.

„За“ бяха 68 депутати, „против“ – 98, въздържаха се 46.

Искането представи Деян Николов.

За да се обяви референдумът за незаконен, въпреки че изобщо не може да се говори за противоконституционност, единствено може да има дискусия дали отговаря на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които вече са уредени в международни договори, по които България е страна. Само че България не е ратифицирала договор, в който да е посочен срокът на страната за влизане в еврозоната, обясни Николов.

Заедно с подписаните международните договори, те не определят конкретен срок, в който да се въведе еврото като официална валута, аргументира се Деян Николов защо трябва да се проведе референдум за еврото. Това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без никаква юридическа обоснова, разкритикува Николов колегите си народни представители от ПП-ДБ.

Подкрепа в зала дойде само от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Заради отхвърлянето на референдума за отлагане на въвеждането на европейската валута у нас хората на Костадин Костадинов се заканиха да се обърнат към Конституциония съд.